Συρίγος σε ΣΚΑΪ: Κατ' εξοχήν άνθρωπος της κωλοτούμπας ο Ερντογάν - Ελεγχόμενη η ένταση

Στην εκτίμηση πως είναι ελεγχόμενη η ένταση που προκαλεί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν το τελευταίο διάστημα, προχώρησε ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και υφυπουργός Παιδείας, σχολιάζοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ τη φιέστα για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και τους λεονταρισμούς Ερντογάν.

Όπως είπε, εδώ και χρόνια ο Τούρκος πρόεδρος δεν αναφέρεται στον Κεμάλ, αλλά στον Μωάμεθ τον Β’ τον Πορθητή και τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή γιατί  «σε αυτούς θέλει να μοιάσει». Ωστόσο εξήγησε ότι είναι πραγματιστής και άνθρωπος που μπορεί να κάνει ακραίες κινήσεις, αλλά όταν δεν μπορεί να τις προχωρήσει κάνει «κωλοτούμπες».

«Είναι η κατ’ εξοχήν περίπτωση του ανθρώπου που κάνει ‘’κωλοτούμπες’’», «είναι ένας άνθρωπος που θα πιέσει μέχρι εκεί που θεωρεί ότι δεν θα έχει σοβαρές συνέπειες για τον ίδιο», τόνισε ο καθηγητής.

«Προχωρά σε ελεγχόμενη ένταση – ασφυκτική, πιέζει πάρα πολύ. Δεν είναι άνθρωπος ο οποίος κάνει μικρές κινήσεις. Κάνει μεγάλες κινήσεις. Θα πιέσει όσο πιο πολύ, αλλά όταν δει ότι δεν έχει περιθώριο να γίνει αποδεκτή η ιδιαιτερότητά του, αμέσως υποχωρεί», πρόσθεσε.

Θύμισε μάλιστα το περιστατικό με την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους που πέταξε για 36 δευτερόλεπτα σε τουρκικό εναέριο χώρο. Όταν ο Ερντογάν διαπίστωσε ότι δεν συσπειρώθηκε πίσω του το ΝΑΤΟ, «πήγε και τα βρήκε με τον Πούτιν, κάνοντας βεβαίως και τις ανάλογες υποχωρήσεις».

Σχετικά με το «Μητσοτάκης γιοκ» και τις νέες επιθέσεις του Τούρκου προέδρου στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Συρίγος θύμισε πως αντίστοιχες δηλώσεις είχαν γίνει και το 2020 όταν απέτυχε η προσπάθεια της Άγκυρας να παραβιάσει τον Έβρο με τα πλήθη προσφύγων και μεταναστών, αλλά και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στον οποίο και ξαναμίλησε τελικά ο Ερντογάν.

Πηγή: skai.gr