Σύνοδος Κορυφής: Πέναλτι σε χώρες με κλειστά σύνορα θα ζητήσει η Αθήνα

Μία εξαιρετικά δύσκολη και πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Η Αθήνα δεν επιθυμεί να χάσει κονδύλια για τον αγροτικό τομέα και επιθυμεί να δει αύξηση των κονδυλίων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού καθώς σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, σε αυτή τη συζήτηση τα «όπλα» της ελληνικής κυβέρνησης είναι να θέσει στη συζήτηση τις ποινές που πρέπει να επιβληθούν σε χώρες οι οποίες είτε παραβιάζουν το κράτος δικαίου είτε δεν συμμετέχουν στις συμφωνίες της Ε.Ε. για το προσφυγικό. 

Πιο συγκεκριμένα, δηλαδή τα ευρωπαϊκά κονδύλια να έχουν πέναλτι για αυτές τις χώρες προκειμένου η Ελλάδα μέσα από αυτή την διαπραγμάτευση να επιτύχει καλύτερη προέλκυση κονδυλίων προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ροές προσφύγων και τα προβλήματα που υπάρχουν τα ελληνικά νησιά. 

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, η Σύνοδος Κορυφής, που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν σήμερα αποφάσεις. Οι διαφορές των χωρών για τα κονδύλια και την συνεισφορά τους στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό είναι μεγάλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος,  Άνγκελα Μέρκελ όταν πήρε το λόγο είπε ότι ίσως πρέπει να υπάρξει και μία νέα Σύνοδος για το θέμα. 
 

Πηγή: skai.gr