Σύνοδος Κορυφής για κυρώσεις σε Τουρκία: Οι στόχοι της Αθήνας, το προσχέδιο συμπερασμάτων

Αντίστροφη μέτρηση για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα εξετάσει τη λίστα κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συζητήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καθώς και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη στάση των Βρυξελλών έναντι της Άγκυρας.

Οι επιδιώξεις της Αθήνας

Η Αθήνα επιθυμεί μια τακτική “μαστίγιου και καρότου”, δηλαδή να βρίσκεται στο τραπέζι έτοιμη προς εφαρμογή η λίστα κυρώσεων για την Τουρκία και να μην συζητηθεί ξανά αν η Άγκυρα παρεκκλίνει από το δρόμο της διπλωματίας.

Σε κάθε περίπτωση στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η διπλωματία να επικρατήσει μεταξύ των δύο χωρών, να ξεκινήσει ο διάλογος στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών και τα ζητήματα να επιλυθούν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Διπλωματικές πηγές για το προσχέδιο συμπερασμάτων

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, Γιάννης Παλαιολόγος, εξήγησε ότι ο κ. Μισέλ έχει επιλέξει την προσέγγιση της προσυνεννόησης με προνομιακούς συνομιλητές, μεταξύ των οποίων είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός, αλλά και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Κατόπιν θα παρουσιάσει το σκέλος του προσχεδίου των συμπερασμάτων που αφορά την Τουρκία πριν το δείπνο των ηγετών το βράδυ της Πέμπτης.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στο προσχέδιο θα γίνεται έμμεση αναφορά σε κυρώσεις αλλά δεν θα υπάρχει πρόβλεψη σε αυτοματοποιημένο μηχανισμό. Σε περίπτωση δηλαδή κλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας θα γίνει νέα συζήτηση για το θέμα.

Το προσχέδιο αναμένεται επίσης να περιέχει ειδική αναφορά στην Κύπρο και τις παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ προκειμένου η Λευκωσία να δεχθεί την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, χωρίς να τις συνδέει με την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Πηγή: skai.gr