Συνεχίζει να διατηρεί η Ευρωζώνη τις πιέσεις προς την Ελλάδα, παρά την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης.

Η καγκελάριος Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα, απαντώντας σε όσους διεθνώς προτείνουν λιγότερη λιτότητα, ενώ ο επίτροπος Ρεν επανέλαβε την απαίτηση για έγγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών. «Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας», δηλωσε το βραδυ της Δευτέρας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την πλήρη κατανόησή του για την δύσκολη κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, επεσήμανε, ωστόσο, ότι η χώρα «ζούσε για πολλά χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της», προσθέτοντας ότι και σήμερα η Ελλάδα είναι πολύ ακριβή.

Στο μεταξύ, σήμερα θα συναντηθεί η ομάδα εργασίας του Eurogroup, εν όψει της αυριανής συνεδρίασης. Αναμένεται να ανάψει το πράσινο φώς για την εφαρμογή του PSI.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παντελή Καψή οι γραπτές δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να αποσταλούν μέχρι αύριο στο Eurogroup.

Επιπλέον η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει βρει από ποια μέτρα θα προέλθουν τα επιπλέον 325 εκ. ευρώ που ζητά η τρόικα για το νέο πακέτο βοήθειας. Σε δηλώσεις του την Τρίτη ο κ. Καψής, είπε ότι τα 325 εκ. ευρώ θα βρεθούν από περικοπές που θα γίνουν στις δαπάνες των υπουργείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, η γερμανική και η ολλανδική πλευρά εκφράζουν ενστάσεις για την άνευ όρων έγκριση της νέας βοήθειας.

Αισιόδοξη πως η Ελλάδα θα λάβει κανονικά το νέο πακέτο βοήθειας από την ΕΕ δηλώνει σε συνέντευξη της η Αυστριακή υπουργός, Οικονομικών Μαρία Φέκτερ.

Όπως δήλωσε πως τα σημάδια όσον αφορά τη συμφωνία για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων είναι θετικά, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν ανησυχεί για την κατάσταση των αυστριακών τραπεζών.

Πηγή: skai.gr