ΥΠΕΣ: Στο 31,52% η συμμετοχή στο 80% των τμημάτων έως τις 13:30 - Τα μηνύματα των αρχηγών

Τι δήλωσε ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών για την συμμετοχή στις κάλπες και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν 

Ομαλά συνεχίζεται η ψηφοφορία σε όλη την επικράτεια, αν και παρουσιάστηκαν προβλήματα στην καταμέτρηση του ποσοστού συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές.

«Στα 16.520 εκλογικά τμήματα η συμμετοχή είναι 31,52%, από το δείγμα που ήρθε στο διάστημα 13:00-13:30. To δείγμα που ήρθε 10-10.30 ώρα Ελλάδας ήταν πολύ μικρό και έτσι αποφασίσαμε να δοθεί δεύτερη ανακοίνωση με το 80% των εκλογικών τμημάτων» είπε στην ένημέρωση που έγινε λίγο μετά τις 14:00 ο γγ του ΥΠΕΣ Μιχάλης Σταυριανουδάκης, στην πρώτη επίσημη ενημέρωση, εξηγώντας την καθυστέρηση που σημειώθηκε.

Επόμενη ενημέρωση για την προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα θα πραγματοποιηθεί στις 17.00.

Μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ 3 κ. Σταυριανουδάκης είπε ότι περίπου στις 9 το βράδυ θα έχουμε το 80% του εκλογικού αποτελέσματος ως προς τα ψηφοδέλτια, ενώ πριν τις 12 τα μεσάνυχτα, θα γνωρίζουμε και τις σταυροδοσίες των βουλευτών

Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί προσήλθαν στα εκλογικά τμήματα από νωρίς το πρωί στέλνοντας ο καθένας το δικό του μήνυμα στους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ψήφισε στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς λίγο πριν από τις 11 το πρωί. Έξω από το εκλογικό κέντρο, όπου έφτασε μαζί με τον γιο του και την κόρη του, τον υποδέχτηκε πλήθος κόσμου, και του ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Μητσοτάκης

Μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ο κ. Μητσοτάκης αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες δήλωσε: «Σήμερα ψηφίζουμε για το μέλλον μας. Ψηφίζουμε για υψηλότερους μισθούς, ψηφίζουμε για περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Ψηφίζουμε για ένα πιο αποτελεσματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, για μία κοινωνία με λιγότερες ανισότητες, για μία πατρίδα πιο ισχυρή, με σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη, με προστατευμένα σύνορα.

Οι εκλογές είναι η γιορτή της Δημοκρατίας. Σήμερα, η ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου περνά σε εσάς, στους πολίτες, αλλά είμαι απολύτως σίγουρος ότι αύριο θα ξημερώσει μία ακόμα καλύτερη ημέρα για την πατρίδα μας.

Να είστε καλά, χρόνια πολλά και καλή ψήφο. Ευχαριστώ πολύ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ψήφισε στις 10:30 στην Κυψέλη, όπου τον υποδέχτηκε κόσμος με συνθήματα και χειροκροτήματα. Ο  κ. Τσίπρας έφτασε στο εκλογικό κέντρο ευδιάθετος και χαμογελαστός, συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του. 

«Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες», ευχήθηκε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας: «Ας ελπίσουμε ότι σήμερα το βράδυ θα γιορτάζει μαζί τους ο ελληνικός λαός. Γιατί σήμερα είναι μία μέρα ελπίδας, οι πολίτες έχουν στα χέρια τους τη δυνατότητα να γίνει πράξη το πλειοψηφικό αίτημα ν΄αλλάξει πορεία η χώρα. Να αφήσουμε πίσω μία σκληρή, δύσκολη τετραετία ανισοτήτων, αδικίας, αισχροκέρδειας, εργασιακής ανασφάλειας, πλειστηριασμών, αναξιοπρέπειας για τους συνταξιούχους, στοχοποίησης για τους νέους ανθρώπους.

Να αφήσουν πίσω τους μία κυβέρνηση αλαζονική, που δεν νιώθει τις ανάγκες των πολλών και να ανοίξουν τον δρόμο για μία κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής δικαιοσύνης, για να υπάρξει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, για μία κυβέρνηση, η οποία θα έχει νέα πρόσωπα και κυρίως νέο ήθος και ύφος διακυβέρνησης. Η αλλαγή είναι σήμερα στα χέρια του λαού μας». 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ψήφισε στο 431ο εκλογικό τμήμα, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου, που στεγάζεται σε κοντέινερ μετά τον καταστροφικό σεισμό του Σεπτεμβρίου 2021. Ο κ. Ανδρουλάκης έφτασε στο εκλογικό τμήμα λίγο πριν τις 10 το πρωί και ευδιάθετος χαιρέτησε τους πολίτες που του ευχήθηκαν καλή επιτυχία.

«Ήρθε η ώρα του κυρίαρχου ελληνικού λαού» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσθέτοντας: «Καλώ κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, με ελπίδα και αισιοδοξία να στηρίξει τη νέα προσπάθεια που κάνουμε και δεσμεύομαι ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που θα μειώσει τις ανισότητες, με δημόσια υγεία, δημόσια παιδεία, με ίσες ευκαιρίες για όλα τα ελληνόπουλα και βέβαια με μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κάλεσε τους πολίτες «να γυρίσουν την πλάτη στην τοξικότητα, τη διχόνοια, να γυρίσουν την πλάτη σε όσους περιφρονούν τα πραγματικά τους προβλήματα, σε όσους τα κάνουν όλα μόνο για την εξουσία» συμπληρώνοντας ότι «είναι ικανοί να γίνουν ικέτες των ψήφων της Χρυσής Αυγής και από την άλλη να στήσουν ένα παρακράτος εις βάρος της δημοκρατίας και του ελληνικού λαού».

Για την επιλογή του να ψηφίσει στο Αρκαλοχώρι που είναι και τόπος καταγωγής του πατέρα του, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι το έπραξε για να υπογραμμίσει ποιο ήταν, όπως τόνισε, «το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη. Ήταν ένα περίβλημα του χάους και του πελατειασμού και αυτό αποδεικνύεται δυο χρόνια μετά το σεισμό, που οι πολίτες συνεχίζουν να ζουν κάτω από δραματικές συνθήκες στα κοντέινερ».

Απευθυνόμενος στους πολίτες κατέληξε: «Ελληνικέ λαέ σου αξίζουν πολύ περισσότερα κι είμαστε εδώ στη νέα προσπάθεια, να στα προσφέρουμε».

Αμέσως μετά, ο κ. Ανδρουλάκης επισκέφθηκε το ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που εορτάζει. Ο ναός υπέστη σημαντικές φθορές από το σεισμό και φιλοξενείται σε πρώην τραπεζικό κατάστημα.

Ο κ. Ανδρουλάκης που ολοκλήρωσε την προεκλογική εκστρατεία από το Ηράκλειο και πέρασε επίσης την παραμονή των εκλογών στην γενέτειρα του, αναμένεται να αναχωρήσει το μεσημέρι για την Αθήνα.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ψήφισε στο 152ο εκλογικό τμήμα του Δήμου Λαμιέων.
 

Κουτσούμπας Λαμία

Σε δήλωσή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε: «Καταρχάς χρόνια πολλά σε κάθε Κωνσταντίνο, Κωνσταντίνα, κάθε Ελένη σε όλη την Ελλάδα.

Ο ελληνικός λαός τα έχει δοκιμάσει όλα, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία. Τα έχει δει όλα. Πλέον έχει αποκτήσει μια μεγάλη, μια τεράστια πείρα. Εμείς καλούμε σήμερα να έρθει να ψηφίσει, να πάει στις κάλπες δυναμώνοντας, ενισχύοντας το ΚΚΕ, που θα είναι η δύναμη για να είναι δυνατός ο ίδιος ο ελληνικός λαός την επόμενη μέρα».

Κουτσούμπας Λαμία

Στο Πέραμα ψήφισε στις 9.30 το πρωί ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη Γιάνης Βαρουφάκης στο Πέραμα.

Μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι αυτά 2-3 λεπτά μέσα στο παραβάν «είναι μια μαγική στιγμή κυρίαρχης απόφασης. Θυσιάστηκαν πολλές γενιές για να ζουμε αυτό. Όχι στην αποχή, ακόμη και λευκό, ψηφίζουμε».

«Καλές κάλπες σε όλες και όλους. Προχωράμε» κατέληξε.

«Μαγική στιγμή πίσω από το μπλε παραβάν. Εξασφαλίζει μία ελπίδα, ελπίδα κυρίαρχης απόφασης του λαού μας. Ένας λαός που τα λαϊκά εισοδήματα είναι λιγότερα από τα μισά, από εκείνα που ήταν πριν από 13 χρόνια. Έχουμε χάσει σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά, που συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό. Έχουμε δεκάδες χιλιάδες που αυτή τη στιγμή δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας στη Ρόδο, στα τουριστικά θέρετρα, στους οποίους η εξουσία έχει στερήσει το δικαίωμα να ψηφίσουν. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι η ελπίδα θα ευοδωθεί, θα δώσει τη θέση της σε κάτι πιο στέρεο.  

Καλές κάλπες σε όλες και όλους, η Δημοκρατία είναι ατελής, είναι κολοβή αλλά είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να έχουμε. Θυσιάστηκαν γενιές ολόκληρες», δήλωσε κατά την έξοδό του από το εκλογικό τμήμα ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25.

Στο 637 εκλογικό τμήμα, στο 1ο γυμνάσιο Ελευθερίου-Κορδελιού, στη Θεσσαλονίκη, ψήφισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, φωνάζοντας «για την Μακεδονία μας».

Στη δήλωση που ακολούθησε, ο κ. Βελόπουλος ανέφερε:

«Μπορούμε να πούμε χρόνια πολλά γιατί δεν είμαστε άθρησκοι. Ούτε κυνηγήσαμε την Εκκλησία, ούτε απαγορεύσαμε τη Θεία Μετάνοια. Χρόνια πολλά σε κάθε Κωνσταντίνο και σε κάθε Ελένη» τόνισε ο κ. Βελόπουλος και συνέχισε:

«Κάναμε ένα τεράστιο μηχανισμό παράλληλης καταγραφής των αποτελεσμάτων, ώστε να μην υπάρχει ενδεχόμενο νοθείας και πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο».

«Το τρίτο και σημαντικότερο για μας είναι οι νέοι, αλλά και οι Έλληνες, γενικώς, να ψηφίσουν Ελληνική Λύση, όχι μόνο για τη Μακεδονία αλλά για όλη την Ελλάδα. Και να μας δώσουν τη δυνατότητα να βάλουμε φυλακή όλους τους κλέφτες κι όλους αυτούς που κορόιδευαν τους Έλληνες. Ακαταδίωκτο για μας δεν υπάρχει. Ψηλά το κεφάλι Έλληνες! Ψηλά την Ελλάδα! Θα νικήσουμε!» πρόσθεσε ο κ. Βελόπουλος.

Σε ερώτηση για προβλέψεις σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών, απάντησε ότι η δική του προσπάθεια γίνεται για να είναι νικηφόρα η Ελληνική Λύση και πρόσθεσε:

«Ό,τι πει η κάλπη, ό,τι πει ο Έλληνας, ό,τι πει η Μακεδονία, ό,τι πει η Ελλάδα. Προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν».

Πηγή: skai.gr