Συνεχίζεται η διελκυστίνδα για το PSI+. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιδρούν στη κατ’ αρχήν συμφωνία Αθήνας και Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), καθώς θεωρούν ότι δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι εντατικές συνομιλίες του έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον Τσαρλς Νταλάρα, πρόεδρο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), θα συνεχιστούν και την Κυριακή τηλεφωνικά όπως πληροφόρησε ο κ. Βενιζέλος τους δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου. Το υψηλόβαθμο στέλεχος του IIF αποχώρησε από την Αθήνα και μετέβη στο Παρίσι για προσωπικές του υποχρεώσεις.

Tόσο το IIF, όσο και κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος, αλλά η όποια συμφωνία χρειάζεται την έγκριση της Ευρωζώνης, του Βερολίνου και του ΔΝΤ προτού εγκριθεί η νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα ύψους 130 δισ. ευρώ.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Φρανκ Βόγκλ διαψεύδει πάντως ότι οι συνομιλίες με την Αθήνα διακόπηκαν αναπάντεχα.

«Οι ιστορίες αυτές δεν έχουν βάση (...) οι συνομιλίες συνεχίζονται μέσω τηλεφώνου. Οι κ. Νταλάρα και Λιμιέρ είχαν προσωπικά ραντεβού προγραμματισμένα από καιρό» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά πρότεινε στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές επιτόκιο που διαμορφώνεται στο 3,5% για τα ομόλογα λήξεως έως το 2014, στο 3,9% για τα ομόλογα διάρκειας έως το 2020 και στο 4,6% για τα ομόλογα που λήγουν μετά το 2021. Επίσης, προβλέπεται δεκαετής περίοδος χάριτος, ενώ τα νέα ομόλογα θα υπαχθούν τελικά στο Βρετανικό Δίκαιο.

Πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters εκτιμούσε ότι είναι αδύνατο να υπάρξει συμφωνία πριν την επόμενη εβδομάδα λέγοντας ότι «τα πράγματα είναι περίπλοκα, ερχόμαστε όλο και πιο κοντά σε ό,τι αφορά τα νούμερα, ωστόσο υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά».

Μιλώντας αποκλειστικά στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) o επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν εκτιμά ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα έχει μακροπρόθεσμα μεγάλο κόστος για τη Ευρώπη.

Πηγή: skai.gr