«Restart» για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με φόντο τον πράσινο ήλιο,  αυτόνομη πορεία και ρόλο πρωταγωνιστή

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Κλίμα ανανέωσης, συσπείρωσης,  συμπόρευσης του «παλιού με το νέο», καλέσματα, μηνύματα, παλμός και αισιοδοξία για την πορεία του κόμματος προς τις κάλπες,  επικράτησαν κατά το τριήμερο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ στο Ταε Κβο Ντο, με φόντο τον πράσινο ήλιο που επέστρεψε και πάλι στο προσκήνιο. Εικόνες  που θύμιζαν το πάλαι ποτέ ισχυρό ΠΑΣΟΚ, τότε που μεσουρανούσε έχοντας τεράστια εκλογικά ποσοστά, «ζωντάνεψαν» κατά την τριήμερη συνεδριακή διαδικασία καλλιεργώντας την προσδοκία ότι αυτό είναι και πάλι εφικτό, ένα δυναμικό «come back». Η επανεκκίνηση του κόμματος με τα θετικά χαρακτηριστικά της ιστορίας του, μπορεί να επιτευχθεί, ήταν ένα από τα μηνύματα του συνεδρίου,  εφόσον τεθούν ξεκάθαρα και οι διαχωριστικές γραμμές τόσο με τη ΝΔ όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Διαχωριστικές γραμμές, οι οποίες διατυπώθηκαν ξεκάθαρα, παράλληλα με την κριτική που ασκήθηκε και προς τα δύο κόμματα και τις αλλεπάλληλες αναφορές του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη στην αυτόνομη στρατηγική και πορεία του κόμματός του, βάζοντας φρένο στα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα μικρό κόμμα. Η πορεία του δεν οριοθετείται

Μία αυτόνομη  πορεία, που για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ δεν έχει όρια, «δεν έχει ταβάνι» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης συνομιλώντας με δημοσιογράφους και απαντώντας στην ερώτηση αν είναι εφικτό το κόμμα του να είναι δεύτερο στις επόμενες εκλογές.  «Εγώ πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια δεν έχει ταβάνι. Πρέπει να αγωνιστούμε χωρίς να βλέπουμε το ταβάνι των δημοσκοπήσεων. Οριοθετείται μέσα σε ένα πλαίσιο, γι’αυτό έχω πει πολλές φορές στις ομιλίες μου, ότι για μένα το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα μικρό κόμμα του κέντρου. Ποιος ίδρυσε αυτό το κόμμα στην Ελλάδα, είναι ένα μεγάλο κόμμα της κεντροαριστεράς, που κατάφερε να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία, ενώνοντας δύο τάσεις: το προοδευτικό κέντρο με την προοδευτική αριστερά. Ούτε τη σταλινική αριστερά ένωσε, ούτε το δεξιό κέντρο ένωσε, κι αυτή είναι η σύγκρουση, γι’αυτό το λέγαμε και δημοκρατικό σοσιαλισμό» είπε.

Αυτό το κλίμα και αυτή την προοπτική του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει να τα «εξάγει» στην κοινωνία, στις γειτονιές, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και κατά την ομιλία του στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου  κάλεσε τους δημοκρατικούς πολίτες να πάρουν την παράταξη στα χέρια τους. «Αν οι αγωνίες, οι ελπίδες, η πίστη σας γίνουν κοινωνικός αγώνας από αύριο το πρωί σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, να είστε σίγουροι ότι η δημοκρατική παράταξη ανοίγει μία νέα νικηφόρα σελίδα στην πατρίδα μας (...) Δεν πρέπει αυτό που έγινε τις τρεις τελευταίες μέρες να είναι μία ηχώ δωματίου, αλλά ένα λαϊκό κίνημα. Να γίνουν η φωνή της λογικής, της προόδου, της αγωνίας, της ανθρωπιάς, της αξιοπρέπειας, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Διαχωριστική γραμμή με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και στις δύο ομιλίες του, τόσο στην εναρκτήρια του συνεδρίου όσο και στην καταληκτική κατά το κλείσιμο, τράβηξε διαχωριστική γραμμή τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη ΝΔ και  έθεσε στην απέναντι όχθη  «αυτούς που μας καλούν σε προοδευτικά μέτωπα και έλεγαν στο λαό ότι κέρδισαν την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία, αναδεικνύοντας πως βλέπουν τη διάκριση των εξουσιών και το κράτος δικαίου. Είμαστε στην απέναντι όχθη με αυτούς που μας καλούν σε μέτωπα της λογικής ενώ στηρίζουν την ηγεμονία τους στην πλήρη άλωση του κρατικού μηχανισμού και μετατρέπουν τις ευκαιρίες των ευρωπαϊκών πόρων σε ευκαιρίες για λίγους. Ο λαϊκισμός και ο ελιτισμός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και οι δύο περιφρονούν τις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού. Ένα είναι το μέτωπο απέναντι στη συντήρηση, τις κατεστημένες λογικές και τα κατεστημένα συμφέροντα. Η πρόοδος και ο ορθός λόγος είναι εδώ» ξεκαθάρισε.

Η επανεκκίνηση του κόμματος όμως, που ευαγγελίζονται όλα τα κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, απαιτεί και τα απαραίτητα ανοίγματα και στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Ανδρουλάκης απηύθυνε κάλεσμα «σε αυτούς που έμειναν στα δύσκολα, που κράτησαν τη σημαία της παράταξης ψηλά, αλλά και σε αυτούς που απογοητεύτηκαν από λανθασμένες πολιτικές επιλογές ή συμπεριφορές» να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το Κίνημα.

Ένα  άνοιγμα που δεν χωράει όμως όσους «αλλαξοπίστησαν», όσους εγκατέλειψαν το κόμμα για καρέκλες εξουσίας, για τους γενίτσαρους – όπως τους χαρακτήρισε- φωτογραφίζοντας τα πρώην στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που τα τελευταία χρόνια την εγκατέλειψαν και μετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ. «Όσοι επέλεξαν να εγκαταλείψουν την παράταξη από την εξουσιομανία τους, χτυπώντας την ανελέητα ως σύγχρονοι γενίτσαροι, δεν έχουν και δεν θα έχουν καμία θέση ανάμεσά μας. Το μέταλλο της παράταξης που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος και επανίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ισχυρό και δεν μπορεί να το λιώσει η Δεξιά και η Αριστερή συντήρηση. Προχωράμε μαζί, νικητές στις επόμενες εθνικές εκλογές» υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης .

Τα προτάγματα της νέας εποχής

Αναφερόμενος στα πολιτικά προτάγματα του Κινήματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «δεν αρκούμαστε στην ισότητα των ευκαιριών. Δεν αρκεί οι άνθρωποι να μπαίνουν στην ίδια γραμμή εκκίνησης. Χρειάζεται να μη μεγαλώνει διαρκώς η απόσταση ανάμεσα στους προπορευόμενους και στους βραδυπορούντες» συμπληρώνοντας ότι  «αγωνιζόμαστε για μία Ευρώπη φάρο του ουμανισμού, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, κι όχι φρούριο της συντήρησης ή προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης».

Έθεσε τη νέα γενιά στις κεντρικές προγραμματικές προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημειώνοντας ότι «τα σχολεία μας, τα πανεπιστήμια μας οφείλουμε να αγωνιστούμε για να αποκτήσουν πρότυπο χαρακτήρα. Να γίνουν ο μοχλός ανάπτυξης με πολλές και καλές θέσεις εργασίας. Είναι εθνικός στόχος να μείνουν οι νέοι στην πατρίδα μας».

Ως προς το θέμα της κλιματικής αλλαγής  τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι η ανάδειξη σχετικών πολιτικών εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής δεν έγινε ευκαιριακά «για να φτιάξουμε το προφίλ μας. Ούτε και ως μπίζνα της εγχώριας ολιγαρχίας αλλά ως σταυροφορία για την ανθρωπότητα και το περιβάλλον. Άλλωστε, αυτά τα λέμε χρόνια τώρα, όταν κάποιοι θεωρούσαν ότι ήταν «πράσινα άλογα» αλλά τώρα τα συζητά όλος ο πλανήτης. Γιατί, εμείς πιστεύουμε ότι η διάχυση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ δεν είναι μόνο πολιτική επιλογή, είναι ανάγκη για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη».

Εκτός από τη «νέα γενιά», τα νέα μέλη του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ που έδωσαν τον παλμό, το χρώμα και το σήμα της επανεκκίνησης του κόμματος, το παρόν έδωσαν όλοι οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Σημίτης, Παπανδρέου και Βενιζέλος,  αλλά και πολλά ιστορικά, ιδρυτικά και κορυφαία στελέχη του κινήματος, όπως ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Κώστας Γείτονας, ο Παρασκευάς Αυγερινός, ο  Μιλτιάδης Παπαϊωάννου κ.α.