Υπουργικό: Οι «μπλε φάκελοι» που θα μοιράσει ο Μητσοτάκης και η ατζέντα

Συνεδριάζει σήμερα στις 11:00 το πρωί το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συμφωνα με πληροφορίες στο υπουργικό συμβούλιο θα μοιραστούν εκ νέου οι περίφημοι «μπλε φάκελοι», οι οποίοι είχαν μοιραστεί από τον κ. Μητσοτάκη στους υπουργούς του στο υπουργικό συμβούλιο του Ιουλίου. Εκείνοι οι φάκελοι περιέγραφαν τις στρατηγικές προτεραιότητες των υπουργών για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης, το οποίο πρόσφατα συμπληρώθηκε. Πλέον, οι «μπλε φάκελοι» θα έχουν ετησιο ορίζοντα, ενώ, όπως και οι προηγούμενοι, θα κωδικοποιούν τις στρατηγικές προτεραιότητες, δηλαδή τους στόχους, ανά υπουργείο. Σε κάποια υπουργεία, όπως π.χ. το υπουργείο Οικονομικών αυτές είναι δεκάδες, ενώ σε άλλα υπουργεία, είναι πολύ πιο λίγες.

Το σχέδιο της κυβέρνησης θα τιτλοφορείται «Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων 2020-Ελλάδα Μπροστά». Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση επιδιώκει να στείλει το μήνυμα ότι συνεχίζει στην μεταρρυθμιστική πορεία, έχοντας να επιδείξει και δεκάδες σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανελήφθησαν το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης. Κυβερνητικά στελέχη εξηγούν στο Reader.gr ότι στους μπλε φακέλους θα εμπεριέχονται πάνω από 130 μεταρρυθμίσεις με σημαντικό και μετρήσιμο αποτέλεσμα για τους πολίτες. Και όλα αυτά με έναν στρατηγικό σχεδιασμό, προκειμένου να υπάρχει ένας «μπούσουλας» τόσο για τους υπουργούς, όσο και για το Μέγαρο Μαξίμου που παρακολουθεί το κυβερνητικό έργο επισταμένως, με γνώμονα και τις στρατηγικές προτεραιότητες που έχουν τεθεί στους υπουργούς. 

Στην ατζέντα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η έγκριση σωρείας νομοσχεδίων καθώς και η προεπιλογή για τις θέσεις της ηγεσίας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνει:

-Παρουσίαση νομοσχεδίου για τη δημόσια υγεία (Υπουργείο Υγείας).
-Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών: «Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τροποποιήσεις Κώδικα Ιθαγένειας, Ρυθμίσεις για το ανθρώπινο δυναμικό της Δημόσιας Διοίκησης». 
-Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των θαλάσσιων ενδομεταφορών.
-Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για οργανωτικά και λειτουργικά θέματα του Υπουργείου. 
-Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού για τον καταδυτικό τουρισμό.
-Συγκρότηση Κυβερνητικής Επιτροπής για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας). 
-Εφαρμογή νόμου για το επιτελικό κράτος, νέα νομοπαρασκευαστική διαδικασία (Υπουργός Επικρατείας). 
-Παρουσίαση Εθνικού Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής και σχεδίου μεταρρυθμίσεων (Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για το συντονισμού του κυβερνητικού έργου). 
-Ενημέρωση για τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο (Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου).
-Προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για τις θέσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (Υπουργείο Δικαιοσύνης).
-Πρόταση για την επιλογή Προέδρου Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση (Υπουργείο Παιδείας).
-Επιλογή Αντιπροέδρου Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ