Η συνεδρίαση του ΕΛΚ στην Αθήνα και οι παρασκηνιακές συζητήσεις που θα γίνουν

Στα μέσα Δεκεμβρίου οι ηγέτες της Ε.Ε. θα κληθούν να πάρουν τις τελικές του αποφάσεις για την ενεργειακή κρίση με την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο να συνεχίζει να προβληματίζει

Του Αντώνη Αντζολέτου

Η καλύτερη προετοιμασία και «ζύμωση» ενόψει του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα σήμερα και αύριο με αφορμή την άτυπη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στα μέσα Δεκεμβρίου οι ηγέτες της Ε.Ε. θα κληθούν να πάρουν τις τελικές του αποφάσεις για την ενεργειακή κρίση με την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο να συνεχίζει να προβληματίζει. Είναι σημαντικό που παρούσα στην Αθήνα θα είναι η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα. Υπενθυμίζεται πως στις 13 του μήνα οι υπουργοί Ενέργειας καλούνται να καταφέρουν να συμβιβάσουν βόρειους και νότιους και να καταλήξουν στην ορθότερη και δικαιότερη απόφαση ώστε οι τιμές του φυσικού αερίου να συγκρατηθούν. Τις βόρειες χώρες τις ενδιαφέρει μόνο η επάρκεια, ενώ οι νότιες βρίσκονται μπροστά στον εφιάλτη των μεγάλων ανατιμήσεων.

Όσον αφορά τη συνάντηση του ΕΛΚ επτά αρχηγοί κρατών και συνολικά 20 πρόεδροι κομμάτων αναμένεται να ανοίξουν τη συζήτηση για τις επερχόμενες ευρωεκλογές του 2024 με στόχο τον συντονισμό των δράσεών τους για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Το ΕPP Leaders Retreat είναι ένα διήμερο brainstorming που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Μάνφρεντ Βέμπερ και του γενικού γραμματέα του ΕΛΚ Θανάση Μπακόλα. Το παρών θα δώσουν εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, οι πρωθυπουργοί της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ, η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ιγκρίντα Σιμονιτέ και ο Καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ.

Η διαδικασία θα είναι κλειστή, καθώς στόχος είναι να πραγματοποιηθεί μια βαθιά πολιτική συζήτηση που θα επιτρέψει στην ηγεσία του ΕΛΚ να θέσει την ατζέντα και τις προτεραιότητες για τις εκλογικές αναμετρήσεις που πλησιάζουν σε σημαντικές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πολωνία, η Φιλανδία και η Κύπρος τον προσεχή Φεβρουάριο. Για το ΕΛΚ βασικό ζητούμενο είναι να ενισχύσει τις δυνάμεις τους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στην Αθήνα θα βρίσκονται για αυτό το λόγο ο Πολωνός Ντόλαντ Τουσκ και ο Ισπανός Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο. Η περίοδος είναι έτσι και αλλιώς κρίσιμη με τις ομάδες του ευρωκοινοβουλίου να αναπροσαρμόζουν τις στρατηγικές τους. Το 2024 λήγει και η θητεία του Σαρλ Μισέλ στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και έστω και ατύπως έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για τον διάδοχο του.

Με αυτά τα δεδομένα η περαιτέρω ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έναντι των Σοσιαλδημοκρατών και της Αριστεράς το επόμενο διάστημα θεωρείται επιβεβλημένη. Ζυγίζονται όλα τα ανοίγματα που μπορούν να γίνουν. Ανάμεσα σε αυτά και η προσέγγιση που επιθυμεί η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι με την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά. Η ηγεσία του ΕΛΚ διαμηνύει ότι η θέση του κόμματος είναι καθαρή και προβλέπει σαφείς κανόνες που ισχύουν για όλους: ο σεβασμός του Κράτους Δικαίου, η στήριξη της Ουκρανίας χωρίς αστερίσκους και η γνήσια φιλοευρωπαϊκή στάση. 

Πηγή: skai.gr