Συνάντηση Μητσοτάκη-Τζόνσον: Στην ατζέντα τουρκική προκλητικότητα και Γλυπτά του Παρθενώνα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 

Διήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο πραγματοποιεί από σήμερα Τρίτη ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το απόγευμα θα γίνει δεκτός στην Ντάουνινγκ Στριτ από τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

Στην συζήτηση θα τεθούν όλα τα ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, από το Κυπριακό και τη γενικότερη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις εξελίξεις στη Λιβύη, έως την οικονομική και εμπορική συνεργασία και την προοπτική προσέλκυσης περισσότερων επενδύσεων και τουριστών από τη Βρετανία στην Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης θα θίξει επίσης την ευρωβρετανική σχέση μετά από το Brexit, με έμφαση στην ανάγκη τήρησης του Πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία που εντάσσεται στη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, εξάλλου, έχει προαναγγείλει με συνέντευξη στην Daily Telegraph ότι θα εγείρει το αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, καλώντας τον κ. Τζόνσον να εμπλακεί σε καλόπιστο διάλογο για την επιστροφή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για διακρατικό θέμα.

Η πάγια θέση της βρετανικής κυβέρνησης είναι πως το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Λονδίνο αφορά αποκλειστικά τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου.

Ωστόσο, πρόσφατη απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO αναγνωρίζει ότι το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών από τη βρετανική πρωτεύουσα στην Αθήνα έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα.

Κατά την παρουσία του στο Λονδίνο ο κ. Μητσοτάκης θα έχει επίσης συναντήσεις με επενδυτές, με εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας Βρετανών Βιομηχάνων, με Βρετανούς δημοσιογράφους, με στελέχη της παροικίας, ενώ το βράδυ της Τρίτης θα απευθύνει ομιλία στα εγκαίνια της έκθεσης του Science Museum με τίτλο «Αρχαίοι Έλληνες: Επιστήμη και Σοφία».

Πηγή: skai.gr