Συνάντηση Μητσοτάκη-Σαλμάν: Το μεγάλο σχέδιο του πρίγκιπα να μετατρέψει την Ελλάδα σε κόμβο για το υδρογόνο στην Ευρώπη

Ο πρίγκιπας διάδοχος αναφέρθηκε στο πρότζεκτ για φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και για τη διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών στο τομέα των τηλεπικοινωνιών

Με συγκεκριμένο πλάνο και μία ατζέντα γεμάτη επενδυτικά σχέδια έφτασε στην Ελλάδα ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον οπίο υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η παρουσία του Σαουδάραβα μεγιστάνα στην Ελλάδα θεωρείται κομβικής σημασίας για τις επενδύσεις στη χώρα μας από το εξωτερικό, καθώς τα κεφάλαια που αναμένεται να δαπανηθούν σε διάφορους τομείς της οικονομίας, είναι μυθικά.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στις δηλώσεις του κατά την υποδοχή στο Μαξίμου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποκάλυψε ένα μεγάλο μέρος της επενδυτικής ατζέντας και των σχεδίων του, λέγοντας πως, μεταξύ άλλων, η Σαουδική Αραβία θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε κόμβο για το υδρογόνο στην Ευρώπη.

Μητσοτάκης με Σαλμάν

Ακολουθεί ο διάλογος μεταξύ του πρωθυπουργού και του πρίγκιπα διάδοχου αμέσως μετά την υποδοχή στο Μαξίμου: 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υψηλότατε, είναι πραγματικά χαρά μου να σας υποδέχομαι στην Αθήνα, στο πρώτο ταξίδι σας στην Ευρώπη μετά την πανδημία Covid-19. Είναι μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη δύναμη της στρατηγικής μας σχέσης. Θα υπογράψουμε σημαντικές συμφωνίες και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε περιφερειακές εξελίξεις αλλά και πώς να ενισχύσουμε περαιτέρω την σημαντική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συνεργασία.

Θα ήθελα να σας συγχαρώ και πάλι για το project «Vision 2030» και τη φιλοδοξία που το διατρέχει. Και θα θέλαμε να εξετάσουμε περαιτέρω ευκαιρίες για συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες μας, στις οικονομίες μας, και να προσελκύσουμε περισσότερες σαουδαραβικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Είναι, λοιπόν, μεγάλη μου χαρά να σας υποδέχομαι στην Αθήνα και στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Μητσοτάκης με Σαλμάν

Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud: Σας ευχαριστώ κ. Πρωθυπουργέ. Με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι βρίσκομαι στην Αθήνα και σας ευχαριστώ πραγματικά για τη θερμή υποδοχή, η οποία σημαίνει πολλά για εμένα και για τη Σαουδική Αραβία.

Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας είναι μια ιστορική σχέση και πιστεύω ότι έχουμε επίσης ιστορικές ευκαιρίες, πολλές από τις οποίες πρόκειται να οριστικοποιήσουμε σήμερα. Συνδέοντας τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας πολύ φθηνότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και θα υπογράψουμε μνημόνιο κατανόησης σχετικά με αυτό σήμερα.

Μας απασχολεί επίσης το υδρογόνο και πώς να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κόμβο για την Ευρώπη όσον αφορά το υδρογόνο, πρόκειται για κάτι που αλλάζει τα δεδομένα και για τις δύο χώρες. Εργαζόμαστε επίσης για τη διασύνδεση του δικτύου τηλεπικοινωνιών.

Αυτά τα τρία είναι όλα σημαντικά ζητήματα που πρόκειται να αλλάξουν τη θέση της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας και θα υποστηρίξουν την Ευρώπη, ειδικά τη νότια και τη δυτική Ευρώπη, με πολύ φθηνότερη και αποδοτική ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Έχουμε κι ένα τέταρτο σημαντικό θέμα που μπορούμε να ανακοινώσουμε σήμερα, μπορούμε να το κάνουμε αργότερα, εργαζόμαστε σε αυτό.

Και σίγουρα έχουμε πλούσια ατζέντα: επενδύσεις, εμπόριο, οικονομική ατζέντα, πολιτική ατζέντα, ασφάλεια. Σας υπόσχομαι λοιπόν ότι όταν έρχομαι στην Ελλάδα, δεν θα έρχομαι με άδεια χέρια. Έχουμε πολλά ζητήματα που θα αλλάξουν τα δεδομένα και για τις δύο χώρες μας, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Σας ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ, Υψηλότατε».
 

Πηγή: skai.gr