Σχοινάς - Γιόχανσον: Το προσφυγικό ζήτημα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, όχι μόνο ελληνικό

Τη θέση ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι μόνο ελληνικό εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Μαργαρίτης Σχοινάς και Ίλβα Γιόχανσον.

Οι δηλώσεις έγιναν πριν από την έναρξη της ευρείας σύσκεψης για το προσφυγικό στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα «καυτά» ζητήματα του μεταναστευτικού.

Στη συζήτησή τους με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι δύο Επίτροποι αναγνώρισαν, επίσης, τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η χώρα μας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

«Δεν υπάρχει περιθώριο αποτυχίας»

Το «παρών» στη σύσκεψη θα δώσουν από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου και η Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα παιδιά, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα «Τα Νέα» πριν φτάσει στην Αθήνα, η κ. Γιόχανσον χαρακτήρισε απαραίτητο έναν αλληλέγγυο μηχανισμό στο νέο σύμφωνο για το μεταναστευτικό.

Στην ίδια συνέντευξη, η Επίτροπος τόνισε πως οι αποτελεσματικές επιστροφές, ζήτημα που θέτει η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να λείπουν από το νέο Σύμφωνο μεταναστευτικής πολιτικής που επεξεργάζεται η Κομισιόν.

Υπογραμμίζει, μάλιστα, πως δεν υπάρχει περιθώριο αποτυχίας στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Μαξίμου θα τεθεί το ζήτημα των μη αποδεκτών συνθηκών σε ορισμένα καμπ, όπως για παράδειγμα η Μόρια.

Οι δύο Ευρωπαίοι επίτροποι ξεκινούν σήμερα από την Αθήνα περιοδεία στα κράτη – μέλη για να προετοιμάσουν τις προτάσεις της νέας Κομισιόν για ένα νέο Σύμφωνο μεταναστευτικής πολιτικής και ασύλου.

Πηγή: CNN