Στυλιανίδης: Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ο μόνος δρόμος για ουσιαστική απόκριση στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Η διασύνδεση της κλιματικής Κρίσης με την Πολιτική Προστασία και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρέμβασης του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, κατά τη διάρκεια των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιείται στην πόλη Λιλ της Γαλλίας (3-4 Φεβρουαρίου).

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, συζητήθηκε το ζήτημα της διασύνδεσης της κλιματικής αλλαγής με την Πολιτική Προστασία, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα από τους συμμετέχοντες υπουργούς ότι οι προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, επιβάλλουν την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και την περαιτέρω ενδυνάμωση του rescEU.

Ειδικότερα, όπως τονίζει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην πρωτοποριακή προσέγγιση που έχει υιοθετήσει η χώρα μας στο εν λόγω ζήτημα, διασυνδέοντας άμεσα την προσαρμογή στην κλιματική κρίση με την Πολιτική Προστασία, στη βάση του τρίπτυχου Πρόληψη - Ετοιμότητα/Προετοιμασία - Ανθεκτικότητα. Επίσης, υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, είναι ο μόνος δρόμος για ουσιαστική απόκριση στις συνέπειες που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, καθώς «καμιά χώρα δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει μόνη».

Ο ίδιος υπερθεμάτισε την υποστήριξη των προτάσεων της τρέχουσας γαλλικής Προεδρίας από το Συμβούλιο Υπουργών, καθώς δίνεται έμφαση στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, στην ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας και στη διασύνδεση του επιχειρησιακού παράγοντα με την επιστημονική κοινότητα, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Επιπρόσθετα, ο υπουργός υποστήριξε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή χωρών των δυτικών Βαλκανίων, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει από το ερχόμενο καλοκαίρι, κόμβο του Μηχανισμού για την παροχή άμεσης βοήθειας στις χώρες της ευρύτερης περιοχής, φιλοξενώντας επιπλέον εναέρια μέσα του rescEU. 

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Στυλιανίδης πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις και επαφές με ομολόγους του και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο υπουργός συναντήθηκε ακόμη, με τον ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, Janez Lenarčič, με τον οποίο συζήτησε εκτενώς την ελληνική πρωτοβουλία για το πιλοτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο Ευρωπαίοι πυροσβέστες θα φιλοξενηθούν στη χώρα μας κατά την επόμενη αντιπυρική περίοδο για παροχή συνδρομής προς τους Έλληνες συναδέλφους τους και ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε ζητήματα δασοπυρόσβεσης (pre-positioning pilot project).

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ