Κλείσιμο

Στουρνάρας: Τα πράγματα δύσκολα, όχι απαισιόδοξα - Βενιζέλος: Ρεαλιστική η συμφωνία

Κοιτάζουμε το αναθεωρημένο κείμενο της συμφωνίας με στόχο να τελειώσουμε το συντομότερο δυνατόν, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συμμετείχε στη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά όχι απαισιόδοξα» σημείωσε, ενώ για το ενδεχόμενο να δεχτεί η τρόικα τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση στα ζητήματα με το γάλα και τα φάρμακα απάντησε ότι «το κουβεντιάζουμε, και θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Ρεαλιστική χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα έως την προσεχή Κυριακή, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος
επέμεινε ότι η αναδιανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος θα κατευθυνθεί προς τα αδύναμα κοινωνικά στρωματά, με το επιχείρημα ότι με αυτό τον τρόπο τονώνεται η οικονομία και η κατανάλωση.

Η τριμερής συναντάται την Παρασκευή με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, και όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τα εργασιακά δεν ζητείται κάτι εκτός λογικής, που να είναι προκλητικό για τους εργαζόμενους και τους ανέργους.

«Είναι πιο εύκολο να συμφωνήσουμε στα μεγάλα θέματα απ' ό,τι στα μικρά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
«Γίνονται βήματα προόδου, συζητάμε επί ενός νέου κειμένου συμφωνίας, δεν περιλαμβάνεται στη διαπραγμάτευση το θέμα των τραπεζών παρά μόνο ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση. Το κλίμα είναι πολύ καλύτερο από την τελευταία διαπραγμάτευση» επισήμανε νωρίτερα ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

«Έκλεισαν το
δημοσιονομικό κενό του 2014 και το μεσοπρόθεσμο, τα διαρθρωτικά είναι στο τραπέζι, και πιεζόμαστε από το χρόνο να κλείσουμε τη συμφωνία μέχρι την Κυριακή» προσέθεσε.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας διήρκεσε δύο ώρες. Όσον αφορά το γάλα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, η Αθήνα κατέθεσε μεταβατικού χαρακτήρα προτάσεις, ενώ για το πρωτογενές πλεόνασμα η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να διανεμηθεί μέρος του σε συνταξιούχους και ενστόλους αμέσως μετά την πιστοποίησή του όπως έχει δεσμευτεί ο Αντώνης Σαμαράς.

Από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο εκπρόσωπός του
Τζέρι Ράις, στην τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, απέφυγε οποιαδήποτε σαφή αναφορά τόσο στο περιεχόμενο όσο και την προοπτική των συνομιλιών.

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ