Κλείσιμο

Στον αστερισμό της τροπολογίας ΠΑΟΚ - Ξάνθη η Βουλή

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Στη Βουλή μεταφέρθηκε νωρίς το βράδυ της Τρίτης η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης αναφορικά με τις αλλαγές στην επιμέτρηση ποινών στον επαγγελματικό αθλητισμό με φόντο την υπόθεση ΠΑΟΚ και Ξάνθης, μέσω της κατάργησης του υποβιβασμού για πολύ-ιδιοκτησία και της αντικατάστασής του με ποινή αφαίρεσης  5 έως 10 βαθμούς.

Λ. Μενδώνη: «Στάση ευθύνης προς αποφυγή εθνικού διχασμού η τροπολογία»

Την τροπολογία παρουσίασε στην εθνική αντιπροσωπεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας για «στάση ευθύνης» της κυβέρνησης απέναντι στον κίνδυνο εθνικού διχασμού και τονίζοντας ότι η ρύθμιση σέβεται απολύτως την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο των αθλητικών ομοσπονδιών.

«Επιχειρείται ο εύλογος εξορθολογισμός των κυρώσεων για παραβάσεις του αθλητικού νόμου.

Όταν απειλείται με διχασμό η ελληνική κοινωνία, που είναι τραυματισμένη από το πρόσφατο παρελθόν και προσπαθεί να ανακάμψει, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση είναι στάση ευθύνης. Χρειάζεται ενότητα. Να αποφευχθεί ένας νέος διχασμός με αφορμή τον αθλητισμό. Αυτό επιδιώκουμε με την εν λόγω τροπολογία», σημείωσε η κ. Μενδώνη και στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, πρόσθεσε ότι: «η χώρα έχει κρίσιμα θέματα να αντιμετωπίσει, που δεν αφήνουν περιθώρια για νέα ένταση και νέο διχασμό στην κοινωνία».

Ε. Τσακαλώτος: «Θα αναλάβετε ένας ένας την ευθύνη για το μπάχαλο που δημιουργήσατε»

Την ευθύνη για τις αντιδράσεις στο χώρο του ποδοσφαίρου εξολοκλήρου στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, καταλόγισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανακοινώνοντας την απόφαση του κόμματός του να καταθέσει αίτημα για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, με στόχο όπως σχολίασε σκωπτικά: «όλοι οι βουλευτές, αφού φτιάξατε αυτό το μπάχαλο, να πάρετε και την ευθύνη. Ένας - ένας και μία - μία. Γιατί έχετε μεγάλη ευθύνη γι' αυτό τον διχασμό» και φωτογραφίζοντας ένα μεγάλο «ΟΧΙ» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καυτηριάζοντας, δε, την απουσία του κ. Αυγενάκη από τη συζήτηση της τροπολογίας, ο ίδιος πρόσθεσε με σαφώς ειρωνική διάθεση: «ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ελλάδα. Πού είναι ο κύριος Αυγενάκης; Είναι στη Βουλή; Είναι μήπως σε ένα μπαρ και πίνει ουίσκι; Έχει φύγει από τη χώρα;».

Αποχή από την ψηφοφορία από ΚΙΝΑΛ - ΚΚΕ - Ελληνική Λύση

Νωρίτερα σφοδρά πυρά κατά της επιλογής της κυβέρνησης να καταθέσει την επίμαχη τροπολογία απέναντι στη γνωμοδότηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, είχε εξαπολύσει και η ελάσσονα αντιπολίτευση, με Ελληνική Λύση, ΚΚΕ και Κίνημα Αλλαγής, να ανακοινώνουν διαδοχικά την απόφασή τους να απόσχουν από τη σχετική ψηφοφορία ως ένδειξη διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας την εκ των υστέρων αλλαγή του νόμου.

«Είστε εμπρηστικοί. Βάζετε φωτιά στη χώρα από την ασχετοσύνη σας, γιατί δεν μπορείτε να διοικήσετε. Εμείς δεν συμμετέχουμε σε αυτό τον παραλογισμό. Ή ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε ο κ. Αυγενάκης ή δεν ξέρει και είναι άσχετος και επικίνδυνος και δημιουργεί αυτό το χαμό. Και στις δύο περιπτώσεις ο ρόλος του ελέγχεται», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας.

Για τροπολογία «εμπαιγμό» έκανε λόγο αμέσως μετά εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Γιώργος Λαμπρούλης, χαρακτηρίζοντας την «απαράδεκτη», καταγγέλλοντάς την ως «μεθόδευση» και δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα απόσχει από τη σχετική ψηφοφορία.

Τη σκυτάλη της αποχής πήρε το Κίνημα Αλλαγής δια του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος στηλίτευσε την αλλαγή των κανόνων του πρωταθλήματος μετά την έναρξή του εγείροντας ζήτημα υποψιών αδιαφάνειας.

«Εδώ έχουμε έναν χείριστο χειρισμό από την πλευρά της κυβέρνησης. Μια παρέμβαση κι έναν λάθος τρόπο, που προσπαθεί μετά το αδιέξοδο που φαίνεται να οδηγείται, να διορθώσει με ένα νέο λάθος. Η κυβέρνηση έχει όλη την ευθύνη και για τις αρχικές παρεμβάσεις και για την κατάληξη και δεν φαίνεται να δίνει λύση η τροπολογία», ανέφερε μεταξύ άλλων, εκφράζοντας την άρνηση του ΚΙΝΑΛ να συμμετάσχει στην ψηφοφορία.

Λ. Μενδώνη: Επιχειρούμε να βάλουμε τέλος στην αναστάτωση της κοινωνίας

Των κυβερνητικών χειρισμών και της ίδιας της τροπολογίας υπεραμύνθηκε εκ νέου η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία επιχειρώντας να αποσείει τις ευθύνες περί διχασμού από την κυβέρνηση, τόνισε ότι: λίγο να έχει παρακολουθήσει κανείς - ακόμα κι αν δεν είναι μέσα στα ποδοσφαιρικά πράγματα - τι διακινείται στο διαδίκτυο σήμερα,  έχει τεκμηριωμένη άποψη για την αναστάτωση στην κοινωνία από το συγκεκριμένο ζήτημα και πρόβλημα. Εμείς επιχειρούμε αυτή η αναστάτωση της κοινωνίας να σταματήσει να υφίσταται».

Στις 13.00 της Τετάρτης η ονομαστική ψηφοφορία

Η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας για την πολυσυζητημένη τροπολογία θα γίνει στη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Ιανουαρίου. Ζήτημα μη έγκρισής της δεν τίθεται, καθώς για την υπερψήφισή της αρκεί η απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων χωρίς να πέφτει κάτω από το όριο των 120, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις μίας κρίσιμης κυβερνητικής πρωτοβουλίας το «ΝΑΙ» σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος συνιστά μείζον πολιτικό ζήτημα κύρους κι αξιοπιστίας.