Κλείσιμο

Στην κόψη του ξυραφιού το PSI

Στην πιο κομβική στιγμή τόσο για τις διαπραγματεύσεις για το PSI όσο και για τη νέα δανειακή σύμβαση βρίσκεται η κυβέρνηση με την Ελλάδα, την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναζητούν μέχρι την ύστατη στιγμή τη «χρυσή» τομή στο επιτόκιο ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και να αποφευχθεί χρεοκοπία της Ελλάδας.

Μετά τη διακοπή των συζητήσεων για το PSI – την περασμένη Παρασκευή – ακολούθησε μία σειρά παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και πιέσεων. Η τρόικα, και ιδιαίτερα το Βερολίνο, φέρεται να επιθυμεί επιτόκιο κοντά στο 3%, αφήνοντας μικρά περιθώρια για περαιτέρω συζήτηση. Από την πλευρά του οι ιδιώτες ομολογιούχοι, μέσω του επικεφαλής του ΙΙF Τσαρλς Νταλάρα, κατηγορούν τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι επιδιώκουν την ανατροπή της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου.

Πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν ότι οι τράπεζες ήταν αποφασισμένες την περασμένη Παρασκευή να προβούν σε νέες υποχωρήσεις, αποδεχόμενες επιτόκιο κοντά στο 5% έναντι 5,2% - 5,3% που ζητούσαν για τα ομόλογα που λήγουν μετά το 2020. «Ωστόσο, η ελληνική πλευρά, η οποία απηχεί τις αντιλήψεις της τρόικας, πρόσφερε επιτόκιο κοντά στο 3%, μην αφήνοντας περιθώρια για συζήτηση. Είναι σαν να είχε αποφασιστεί η διακοπή των διαπραγματεύσεων», υπογραμμίζει.

Με επιτόκια που δεν θα ξεπερνούν το 4% η επίπτωση στην πραγματική καθαρή αξία των τραπεζών θα ξεπεράσει το 75%. Οι τράπεζες θεωρούν υπερβολική την επιβάρυνση αυτή και απειλούν με μη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Ήδη οι περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης, αλλά και ο γερμανικός Τύπος, προειδοποιούν για τον αυξημένο κίνδυνο μη ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας, με πιθανή ακόμα και την έξοδο από την Ευρωζώνη.

Έρχονται στις 18 Ιανουαρίου


Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στις 18 Ιανουαρίου έρχονται και πάλι στην Αθήνα τα στελέχη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ. Οι διαπραγματεύσεις για το PSI θα επαναληφθούν το βράδυ της Tετάρτης ή το αργότερο την Πέμπτη, μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου, με τους εκπροσώπους του IIF.

Στόχος είναι η συμφωνία να ολοκληρωθεί μέχρι την προσεχή Δευτέρα 23 Ιανουαρίου και να συζητηθεί στο Eurogroup, που θα συνεδριάσει, ώστε να συμφωνηθεί το γενικό σχήμα του PSI.

Ακολούθως, μέχρι τις 29 Ιανουαρίου, που είναι η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., πρέπει να έχει διαμορφωθεί ο πυρήνας της πολιτικής συμφωνίας για τους όρους του νέου προγράμματος, προκειμένου να υπογράφει ένα προσωρινό μνημόνιο, για να χρηματοδοτηθεί το PSI και να γίνει επανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Πηγή: skai.gr