Στην Αθήνα ο Όλαφ Σολτς - Αύριο το πρωί στις 11:00 η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Όλάφ Σολτς στην Αθήνα -  Ποια θέματα θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες

Στη Αθήνα βρίσκεται ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς ο οποίος έφτασε στη χώρα μας λίγες μόνο ώρες μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Γαλλία και τη συνάντησή που είχε το πρωί με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. 

Η επίσκεψη στη χώρα μας έρχεται σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία με τα ευρωπαϊκά κράτη να αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, όπως είναι η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια απόρροια του ουκρανικού πολέμου και με την Ελλάδα να βρίσκεται αντιμέτωπη με γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς στην ανατολική Μεσόγειο λόγω των συνεχών τουρκικών προκλήσεων.

Ο Όλαφ Σολτς θα επισκεφθεί την Πέμπτη το πρωί την Ακρόπολη και στις 11:00 θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών στους δημοσιογράφους. Η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου αναμένεται στις 12 το μεσημέρι. Μετά από ένα κοινό γεύμα εργασίας των δύο αντιπροσωπειών, ο καγκελάριος και οι συνεργάτες του θα αναχωρήσουν το απόγευμα για το Βερολίνο.

Τα θέματα στην ατζέντα

Η επίσκεψή του Γερμανού Καγκελάριου πραγματοποιείται μόλις μία ημέρα πριν από την 28η Οκτωβρίου, την εθνική επέτειο, με τα γερμανικά τεθωρακισμένα Marder από τη συμφωνία κυκλικής ανταλλαγής οπλικών συστημάτων Βερολίνου-Αθήνας προς στήριξη του Κιέβου, να αναμένονται στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης. Επίσης, η συνάντηση των δυο ηγετών έρχεται την επομένη  του Συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, κατά την οποία συζήτησαν πώς θα εφαρμοστεί η πολιτική συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Πράγας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ωστόσο, δεν κατέληξαν σε μια κοινή απόφαση καθώς δεν έλειψαν οι διαφωνίες ως προς τον μηχανισμό για την έλεγχο της τιμής του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ.

Ένα λοιπόν, από τα θέματα που θα τεθεί στο τραπέζι αναμένεται πως θα είναι η ενεργειακή κρίση που μαστίζει όλες τις χώρες της Ευρώπης με τη Γερμανία να αναζητά επειγόντως νέους και ιδανικά «πράσινους» ενεργειακούς πόρους προκειμένου να επιταχύνει την -σχεδόν αποκλειστική για χρόνια- εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ελλάδα λοιπόν, ήρθε στις 24 Οκτωβρίου με μια πολύ απτή πρόταση. Ένα προκαταρκτικό σχέδιο πλεύσης έχει μάλιστα παρουσιαστεί ήδη στον Πράσινο υπ. Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Η πρότασή μας είναι να κατασκευαστεί μια απευθείας ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας, Αυστρίας, Γερμανίας που θα περνά από ενδιάμεσες χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια είτε και μέσω Αδριατικής. Με αυτόν τον τρόπο στόχος μας είναι να μεταφέρουμε 'πράσινη' ενέργεια σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές στην Αυστρία και κυρίως στη νότια Γερμανία, όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ηλεκτρική ενέργεια από ανενεώσιμες πηγές» εξήγησε στην DW ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Επίσης, το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων και οι τουρκικές απειλές αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς. 

Ο Όλαφ Σολτς βρίσκεται στην Αθήνα αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρον έπειτα από τις φήμες που κυκλοφορούν πως ο γαλλογερμανικός άξονας βρίσκεται σε κρίση. Για πολλούς αναλυτές η συνάντησή τους αυτή έρχεται με σκοπό να αναθερμανθούν οι σχέσεις των δύο χωρών και να βρουν μια κοινή γραμμή σε θέματα όπως ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των τιμών ενέργειας που έχουν εκτοξευθεί.

Πηγή: skai.gr