Στη Βουλή το Πρωτόκολλο προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Της Ναντίν Χαρδαλιά

 

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργεία του Εξωτερικών για το Πρωτόκολλο προσχώρησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, μετά την υπογραφή του νωρίτερα σήμερα στις Βρυξέλλες, ανοίγοντας το δρόμο για την κύρωσή του από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η κύρωσή του αποτελεί πλέον ζήτημα περίπου 48 ωρών, καθώς αύριο στη 1 το μεσημέρι ξεκινά η επεξεργασία του από την αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και μεθαύριο στις 10 το πρωί εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια, όπου θα έχουμε και τη δεύτερη μετωπική σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών μετά από εκείνη που σημειώθηκε κατά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στα ενδιαφέροντα καταγράφεται η έκθεση του ΓΛΚ, σύμφωνα με την οποία από την κύρωση του Πρωτοκόλλου το Υπουργείο Εξωτερικών αναμένει εξοικονόμηση δαπάνης επί του κρατικού προϋπολογισμού λόγω μείωσης του ποσοστού συμμετοχής της Ελλάδας στους προϋπολογισμούς του ΝΑΤΟ (πολιτικό, στρατιωτικό και πρόγραμμα επενδύσεων).

Της κύρωσης από την ελληνική Βουλή, πρέπει να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα 28 σήμερα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, ώστε στη συνέχεια η γειτονική χώρα των Σκοπίων με το νέο πλέον συνταγματικό της όνομα να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία.

Το Πρωτόκολλο πάντως προκαλεί ήδη κραδασμούς στο πολιτικό σκηνικό και η συζήτησή του προοιωνίζεται ταραχώδης, μετά την άποψη του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου ότι απαιτείται να κυρωθεί με πλειοψηφία 180 βουλευτών κι όχι την απλή των 151, καλώντας μάλιστα τη ΝΔ να στηρίξει πρόταση αντισυνταγματικότητας.

 

Δείτε το νομοσχέδιο εδώ