ΚΑΙΡΟΣ

Στάινμπρουκ: Μόνο ενωμένοι θα νικήσουμε την Άνγκελα Μέρκελ

Κάλεσμα ενότητας προς τους ψηφοφόρους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) προκειμένου να νικήσουν την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και να εκδιώξουν τους κεντροδεξιούς συμμάχους της από την κυβέρνηση απηύθυνε ο υποψήφιος του κόμματος για την καγκελαρία, Πιέρ Στάινμπρουκ, αποσαφηνίζοντας μάλιστα πως δεν προτίθεται να οδηγήσει το SPD σε μετεκλογική συνεργασία με τους Χριστιανοδημοκράτες.

«Αυτές οι ομοσπονδιακές εκλογές μπορούν να κερδηθούν μονάχα με την κινητοποίηση των υποστηρικτών μας [...] η ενότητα είναι σημαντική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στάινμπρουκ κατά τη διάρκεια εμφάνισής του σε ένα κομματικό συλλαλητήριο στο εκλογικά βαρυσήμαντο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, όπου παλαιότερα θήτευσε ως κυβερνήτης.

Παράλληλα, ο Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να μη συνεργαστεί μετεκλογικά με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της κ. Μέρκελ, αποφεύγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την επανάληψη της «μεγάλης συμμαχίας» SPD-CDU που είχε συγκροτηθεί κατά την πρώτη θητεία της «σιδηράς καγκελαρίου», με τον ίδιο να υπηρετεί ώς υπουργός Οικονομικών.

«Δεν πρόκειται να πεισθώ ώστε [να υπηρετήσω] σε μία κυβέρνηση Μέρκελ [...] θέλουμε να πετάξουμε και τους τρεις έξω από αυτή την κυβέρνηση», υπογράμμισε δυναμικά ο κ. Στάινμπρουκ, αναφερόμενος στους κεντροδεξιούς κυβερνητικούς εταίρους της καγκελαρίου, τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) του Φίλιπ Ρέσλερ και τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας.

Τέλος, ο κ. Στάινμπρουκ επιχείρησε να κάνει ένα άνοιγμα σε ένα ευρύτερο φάσμα ψηφοφόρων, «εισβάλλοντας» στον κεντροδεξιό χώρο της κ. Μέρκελ. «Ένας υποψήφιος του SPD πρέπει να αγγίξει 62 εκατομμύρια υποστηρικές», σχολίασε ενδεικτικά ο κ. Στάινμπρουκ.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με μία γρήγορη χθεσινή δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ARD-DeutschlandTrends, η Άγκελα Μερκελ φέρεται να συγκεντρώνει την προτίμηση του 50% των ψηφοφόρων, αφήνοντας τον Πιέρ Στάινμπρουκ στο 36%. Σημειώνεται πως η διαφορά ήταν σαφώς μεγαλύτερη σε μία άλλη πρόσφατη δημοσκόπηση.

Παρά ταύτα, το 58% των συμμετεχόντων έκρινε πως ο κ. Στάινμπρουκ θα είναι ένας καλός υποψήφιος για το κόμμα του, ενώ παράλληλα υπερτερεί της καγκελαρίου στο ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης στα μάτια των ψηφοφόρων.

Οι ομοσπονδιακές εκλογές θα λάβουν χώρα στη Γερμανία το φθινόπωρο του 2013. Πηγή: skai.gr