ΚΑΙΡΟΣ

«Σωσίβιο» ΣΥΡΙΖΑ σε Πολάκη - Καμμένο για να μην αρθεί η ασυλία τους

Ως δίχτυ προστασίας του Παύλου Πολάκη και του Πάνου Καμμένου, προκειμένου να μην αρθεί η βουλευτική τους ασυλία, λειτούργησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας όπου συζητήθηκαν οι δικογραφίες τους μετά από μήνυση εναντίον τους από τον Άδωνι Γεωργιάδη για δυσφήμιση και τον Γιάννη Κουρτάκη για συκοφαντική δυσφήμιση αντίστοιχα.
 
Η κυβερνητική πλειοψηφία παρέπεμψε τις δύο υποθέσεις στις πρόνοιες του νόμου περί ευθύνης υπουργών, υιοθετώντας επί της ουσίας το αίτημα του Προέδρου των ΑΝΕΛ να θεωρηθεί ότι τα όποια καταγγελλόμενα τελέστηκαν ενόσω ήταν Υπουργός Εθνικής Άμυνας ζητώντας να μην αρθεί η βουλευτική του ασυλία, καθώς και το σκεπτικό του αναπληρωτή υπουργού υγείας ότι η αντιπαράθεσή του με τον Άδωνι Γεωργιάδη είναι πολιτική και η μήνυση εναντίον του έγινε «ως φτηνός αντιπερισπασμός για όσα έρχονται…».
 
Πρακτικά με την απόφαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαφώνησαν πλην της Ένωσης Κεντρώων που δήλωσε «παρών» - οι δύο δικογραφίες μπαίνουν στο «ψυγείο», δεν προωθούνται στην αυριανή συνεδρίαση  της Ολομέλειας για τη λήψη απόφασης περί άρσης ασυλίας τους ή μη και για να κινηθεί οποιαδήποτε διαδικασία απαιτείται κατάθεση αιτήματος για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία όμως απαιτείται να ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία 151, άρα παραπέμπεται στις καλένδες.
 
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε πάντως και η άποψη που διατύπωσε ο Παύλος Πολάκης πως η υπόθεση του Άδωνι Γεωργιάδη για τη Novartis θα έχει την ίδια τύχη με εκείνη του κ. Λοβέρδου, βασιζόμενος στα στοιχεία που είχε διαβιβάσει προ διετίας ο ίδιος στην εισαγγελέα διαφθοράς για την τιμολόγηση φαρμάκων και στο γεγονός ότι η υπόθεσή του δεν έχει μπει ακόμα στο αρχείο.
 
Για προαναγγελία διώξεων, τον κατηγόρησαν από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Επιτροπή.
 
Στον αντίποδα υπέρ της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, γνωμοδότησε η Επιτροπή Δεοντολογίας, κατόπιν της επανάληψης του αιτήματος από τον ίδιο τον κ. Λοβέρδο προκειμένου όπως έχει πει επανειλημμένα να αποδείξει «τη σκευωρία σε βάρος του».
 
Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης υπέρ της άρσης ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού Μάριου Σαλμά για τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις μετά από αίτημα και του ίδιου, καθώς και να αρθεί η ασυλία του ανεξάρτητου βουλευτή Αριστείδη Φωκά μετά από προσφυγή πολίτη για ψευδή κατά μήνυση.
 
Αυτές είναι και οι τρεις υποθέσεις που θα εισαχθούν αύριο Παρασκευή προς ψήφιση στην Ολομέλεια, η οποία θα λάβει την οριστική απόφαση.
 
Το «σωσίβιο» που έριξαν σε Πάνο Καμμένο και Παύλο Πολάκη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως προκάλεσε τα δηκτικά σχόλια της αντιπολίτευσης, που κατήγγειλαν «κάλυψή» τους προκειμένου να μην λογοδοτήσουν για όσα τους καταλογίζουν, κατηγορώντας τους ίδιου ότι «κρύβονται» πίσω από τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
 
«Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης δικαιούνται να διαπράττουν όποιο αδίκημα θέλουν, σχετικό ή άσχετο με την άσκηση των καθηκόντων τους και να μην πηγαίνουν ποτέ στα δικαστήρια.  Δυστυχώς σήμερα η Επιτροπή για μία ακόμα φορά κάλυψε τους υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι έχουν διαπράξει αδικήματα.  Ήταν μια μέρα ντροπή για το ελληνικό κοινοβούλιο», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής, Γιώργος Γεωργαντάς.

Εξίσου επικριτικός εμφανίστηκε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που μετέχει στην Επιτροπή Δεοντολογίας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. «Σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε μόνος του την άρση της ασυλίας του για να αντιμετωπίσει στη δικαιοσύνη τους σκευωρούς.  Όμως κάποια άλλα παλικάρια φαίνεται ότι φοβούνται και κρύβονται. Έτσι, τόσο ο κ. Πολάκης όσο κι ο κ. Καμμένος επικαλέστηκαν την υπουργική τους ιδιότητα και η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ τους κάλυψε όπως κάνει κάθε φορά. Η Επιτροπή Δεοντολογίας σήμερα αλλά και η λειτουργία του κοινοβουλίου δέχτηκε ένα πλήγμα, μία κατάρρευση κάθε αξίας και κάθε πολιτικής ηθικής», δήλωσε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Λίγες ώρες αργότερα και στη σκιά των ομαδικών αντιπολιτευτικών πυρών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, επιχείρησε να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι η δυνατότητα δίωξης παραμένει ανοιχτή, αποφεύγοντας όμως να διευκρινίζει ότι για να γίνει αυτό πρέπει να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή, που απαιτεί την ψήφισή του σχετικού αιτήματος από την απόλυτη πλειοψηφία των 151, δηλαδή από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα ψήφισαν να μην αρθεί η ασυλία των κ. Πολάκη και Καμμένου.Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά