Της Ναντίν Χαρδαλιά

Για λάθη επιμέλειας με αποτέλεσμα τη μετακύλιση του κόστους περίθαλψης προσφύγων και μεταναστών στους φορολογούμενους, κατηγόρησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, την απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτοντας ότι παρότι οι εν λόγω δαπάνες μπορούσαν να εξαιρεθούν προσμετρούνταν στις συνολικές δαπάνες της κυβέρνησης αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τα έξοδα και άρα τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών.

Κατά την συζήτηση του απολογισμού της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2017 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο κ. Σκυλακάκης, ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Μυτιλήνη που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού.  

«Υπήρχαν κάποια λάθη επιμέλειας. Για παράδειγμα τα νοσοκομεία. Δεν κατέγραφαν στα σοβαρά τις μεταναστευτικές και προσφυγικές δαπάνες και δεν έβγαιναν από το αποτέλεσμα της κυβέρνησης όπως είχε δικαίωμα να κάνει η κυβέρνηση Το πιο χαρακτηριστικό. Στα στοιχεία που πήραμε ως κυβέρνηση και ρωτήσαμε ποιες δαπάνες είχαν με αλλοδαπούς και μετανάστες μας είπαν ότι στο νοσοκομείο της Λέσβου δεν υπήρχαν δαπάνες μεταναστών και προσφύγων. Αυτά είναι λεφτά με τα οποία φορολογούμε τον κόσμο για να πετύχουμε τον στόχο. Άρα υπάρχει ένας προβληματισμός μου για την επιμέλεια με την οποία έγινε η δημοσιονομική διαχείριση», σημείωσε ο ίδιος.  

Ο Υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης πως το συνολικό οικονομικό βάρος που επέφερε η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2016 – 2018 στους φορολογούμενους ανέρχεται σε τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Χαρακτήρισε λάθος την πολιτική των υπερπλεονασμάτων, υποστήριξε ότι το περιβόητο «μαξιλαράκι» δεν απέφερε τίποτα στους Έλληνες πολίτες καθώς εξασφαλίζει μόνο τους δανειστές, ενώ επισήμανε ως μείζον πρόβλημα για την οικονομία το επενδυτικό κενό περισσότερο από το μεγάλο χρέος.

Αναφερόμενος μάλιστα στα 11,4 δις ευρώ που αντιστοιχούν στο συνολικό υπερπλεόνασμα της τριετίας 2016-2018 και υπογραμμίζοντας ότι το «μαξιλάρι» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δαπάνες σχολίασε: «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το μαξιλάρι είτε είναι στην Τράπεζα της Ελλάδας είτε στον πλανήτη Άρη είναι μακριά σε σχέση με τις δαπάνες που θα κάνουμε την περίοδο 2020 – 2059»  και πρόσθεσε: «η πολιτική των υπερπλεονασμάτων ήταν λάθος. Ήταν λάθος ακόμα και για τον δικό τους κυβερνητικό σχεδιασμό. Αν ξανακοιτούσαν (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) τα πράγματα θα χτυπούσαν το κεφάλι τους στον τοίχο αν ήξεραν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλα 11,5 δις για δαπάνες. Έκαναν λάθος».