Σκρέκας στον ΣΚΑΪ: Θα είμαστε αμείλικτοι με όσους προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν

Σημείωσε πως ήδη γίνονται έλεγχοι στις ελληνικές αλευροβιομηχανίες και τόνισε ότι θα γίνουν έλεγχοι σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον αγρότη

Θα είμαστε αμείλικτοι και πολύ αυστηροί σε όλους όσοι προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία των διεθνών πληθωριστικών τάσεων, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Σημείωσε πως ήδη γίνονται έλεγχοι στις ελληνικές αλευροβιομηχανίες και τόνισε ότι θα γίνουν έλεγχοι σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον αγρότη. Ο κ Σκρέκας τόνισε ότι έχουν εντοπιστεί παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το 2021 και 2022 υπήρχαν αυξήσεις στα προϊόντα για αντικειμενικούς λόγους όπως το κόστος παραγωγής. Ωστόσο, πρόσθεσε τώρα βλέπουμε να μειώνεται το κόστος ενέργειας, το μεταφορικό κόστος, το κόστος των πρώτων υλών και εδώ, τόνισε, έρχεται η κυβερνητική παρέμβαση ώστε να ελέγξουμε τα μεικτά περιθώρια.

Θα επιβάλλουμε πρόστιμα όσο ψηλά και αν είναι αυτά και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κερδοσκοπήσει εις βάρος της Ελληνικής οικογένειας, υπογράμμισε ο υπουργός.

Μάλιστα ανέφερε ότι έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 1,4 εκατ. ευρώ σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Σκοπός μας είναι να ελέγξουμε όσους παρανομούν, θέλουμε ελεύθερη αγορά όχι ασύδοτη αγορά, τόνισε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στο το καλάθι του νοικοκυριού είπε ότι υποχρεώσαμε τα σούπερ μάρκετ να έχουν τουλάχιστον ένα επώνυμο προϊόν, κάτι που θα ισχύσει από το επόμενο καλάθι, ενώ θα υπάρχει και ένα δεύτερο σημείο προβολής των προϊόντων όπου θα είναι μαζεμένα όλα τα προϊόντα του καλαθιού του νοικοκυριού, (όσα δηλαδή μπορούν , είναι εκτός ψυγείου και κατάψυξης).

Ο κ. Σκρέκας υπενθύμισε το market pass ισχύει μέχρι τον Οκτώβριο σημειώνοντας πως όλα εξαρτώνται από τα περιθώρια που δίνει ο  προϋπολογισμός. Τόνισε ότι δεν λύνει το πρόβλημα το πληθωρισμού, ωστόσο απορροφά ένας σημαντικό μέρος του.

Όπως είπε ο υπουργός, κινούμαστε σε δύο άξονες. Ο ένας είναι να περιορίσουμε τις αυξήσεις και να μειώσουμε τις τιμές και ο άλλος να αυξήσουμε το εισόδημα της Ελληνικής οικογένειας.

Έκανε παράλληλα γνωστό ότι τα νέα είναι θετικά στο Πεδίο της οικονομίας και της ανάπτυξης. Όπως είπε, πηγαίνουμε καλύτερα δημιουργούνται θέσεις εργασίας αυξάνονται οι μισθοί και οι συντάξεις.
 

Πηγή: skai.gr