Σκληρό ροκ στη Βουλή: Με το «δυστυχώς επτωχεύσατε» ξεκίνησε την ομιλία του ο Τσίπρας

Άναψαν τα αίματα με το «καλημέρα» στη Βουλή στη συζήτηση ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. 

Πέρνοντας το νήμα από την υφέρπουσα φημολογία, η οποία καταγραφόταν κατά τη διάρκεια της πενθήμερης συζήτησης στη Βουλή ο κ. Βαρουφάκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα που έχει την κοινοβουλευτική δύναμη να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. 

Πριν από λίγο τον λόγο πήρε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του με παραφρασμένη πρόταση του Χαρίλαου Τρικοούπη «δυστυχώς επτωχεύσατε» και χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «επιταχυντή των κρίσεων που έχετε διαχειριστεί».

«Κύριε Μητσοτάκη δυστυχώς επτωχεύσατε», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε: «Δεν επτωχεύσατε οικονομικά επτωχεύσατε ηθικά κ. Μητσοτάκη. Γιατί το μεγάλο σας πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε ανεπαρκές. Ότι οι άριστοι αποδείχθηκαν άχρηστοι. Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνησή σας και εσείς προσωπικά, την ώρα της κρίσης, την ώρα του πόνου, την ώρα της υγειονομικής τραγωδίας και της οικονομικής δυσπραγίας, επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά και προσωπικά. Να στήσετε έναν τεχνητό, έναν ψεύτικο θρίαμβο. Μια μαγική εικόνα επιτυχίας, βασισμένη στο ψέμα και στην προπαγάνδα. Και τώρα που τα πήλινα πόδια του ψεύδους καταρρέουν, ο βασιλιάς είναι γυμνός και ηθικά έκπτωτος. Γιατί η πραγματικότητα είναι πιο ισχυρή από την εικόνα που αναπαράγουν τα καλοπληρωμένα με δημόσιο χρήμα φιλοκυβερνητικά μέσα».

Η πραγματικότητα είναι οδυνηρή για τους ανθρώπους που άδικα χάνονται ενώ θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Γενικεύοντας ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σε μία Ευρώπη που αλλάζει επιμένει ιδεοληπτικά στις ίδιες αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές.

Από εκεί και πέρα, και σήμερα, τελευταία μέρα της συζήτησης, κυριαρχούν οι δύο κρίσεις, η ενεργειακή και η πανδημική. 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά «πηγαίνετε σε εκλογές προκειμένου να δώσει τη λύση ο ελληνικός λαός». 

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι προτάσσει τη χρηματοδότηση για την ενεργειακή κρίση αντί για τη στελέχωση και την ενίσχυση των υποδομών των νοσοκομείων. 

Πηγή: skai.gr