Σκληρό ροκ στο πολιτικό σκηνικό: Η «Πισπιρίγκου της Παιδείας» και ο «εκτσογλανισμός»

Το «σκληρό ροκ» και η τοξικότητα στο πολιτικό σκηνικό είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν. Φάνηκε και από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ενώ σήμερα αναμένεται να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας. 

Του Αντώνη Αντζολέτου

Ένας μαραθώνιος περιμένει τα πολιτικά κόμματα μέχρι την άνοιξη του 2023. Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός επιχειρηματολογεί σε κάθε εμφάνισή του για την ολοκλήρωση της συνταγματικής του θητείας τα κόμματα βρίσκονται μπροστά σε δυο επιλογές που κρύβουν από μια παγίδα:

- Να συνεχίσουν με τους ίδιους ρυθμούς την προεκλογική τους εκστρατεία. Ο κίνδυνος οι υποψήφιοι βουλευτές να «καούν στο ζέσταμα» για τους επόμενους 8-9 μήνες, αλλά και να κουράσουν το εκλογικό σώμα είναι μεγάλος.

- Να ρίξουν τους προεκλογικούς ρυθμούς, να πάνε πιο πίσω ακόμα και τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων αφήνοντας, όμως σε αυτή την περίπτωση έδαφος στον πρωθυπουργό να προχωρήσει όποια στιγμή θέλει σε έναν εκλογικό αιφνιδιασμό.

Το «σκληρό ροκ» και η τοξικότητα στο πολιτικό σκηνικό είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν. Φάνηκε και από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή.  Η κυβέρνηση δεν θα άφηνε την απαράδεκτη ανάρτηση του Χριστόφορου Βερναρδάκη - που αποκάλεσε τη Νίκη Κεραμέως «Πισπιρίγκου της παιδείας» - να πέσει κάτω.

Τέτοιες παρεμβάσεις ξεπερνούν και την τοξικότητα και είναι χαρακτηριστικό πως η Όλγα Γεροβασίλη επικοινώνησε από τη Δευτέρα το βράδυ με τον βουλευτή του κόμματος και του ζήτησε να διαγράψει το βίντεο, αλλά και να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη. Πράγμα που έκανε ο κ.Βερναρδάκης. Η ζημιά, όμως για άλλη μια φορά έγινε για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας διοργάνωνε την πρώτη του κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στην Αττική, σε ένα από τα «κάστρα» του κόμματος, στο Περιστέρι, τα φώτα εστίασαν πάνω σε έναν βουλευτή του.

Η επίθεση του Χριστόφορου Βερναρδάκη στην υπουργό Παιδείας δεν είναι ο κανόνας για το πώς γίνεται θα γίνει η πολιτική αντιπαράθεση. Δείχνει, ωστόσο ότι τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν πολύ εύκολα σε μια μακρά προεκλογική περίοδο. Αποτέλεσμα; Η συζήτηση της Τετάρτης στην Ολομέλεια για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια δεν μπήκε στην ουσία και ξέφυγε από τη βασική ατζέντα που ήταν εξόχως σημαντική.

Είναι γεγονός πως το θερμόμετρο έχει ήδη ανέβει στο κόκκινο. Ο Αλέξης Τσίπρας από το Περιστέρι μίλησε για «καθεστώς Μητσοτάκη», εκτίμησε πως ανέβαλε τις πρόωρες εκλογές γιατί «η ΝΔ καταρρέει» και προέβλεψε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές όποτε και αν γίνουν. Ο πρωθυπουργός εκμεταλλεύτηκε την απουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Βουλή και μίλησε με αφορμή τον κ.Βερναρδάκη για «Πολακισμό», για «Συριζαϊκό φαρισαϊσμό» και για «εκτσογλάνισμο» της δημόσιας ζωής. Σήμερα αναμένεται η συνέχεια στην Ολομέλεια, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και με καθυστέρηση θα απαντήσει.

Σε αυτό το περιβάλλον έρχεται να προστεθεί και η αναβίωση της κόντρας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Η επιμονή του Νίκου Ανδρουλάκη να μην αναγνωρίζει πως το πρώτο κόμμα αυτοδικαίως ορίζει και τον πρωθυπουργό εκνευρίζει την οδό Πειραιώς. Χαρακτηριστικό είναι πως σε ό,τι ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης στον ΣΚΑΪ - πως αν ο λαός τιμωρήσει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και ρίξει τα ποσοστά τους σημαντικά δεν θα βάλει από το παράθυρο στην πρωθυπουργία τους κ.κ Μητσοτάκη και Τσίπρα - απάντησε μόνο η πλευρά της πλειοψηφίας.  

Τον κατηγόρησε για «δημιουργική ασάφεια», ζήτησε να πει ξεκάθαρα ποιον θέλει για πρωθυπουργό και ότι δεν έχει δικαίωμα πια να κρύβεται.  Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλές φορές που μπαίνουν στον πειρασμό να «τσακωθούν» με τη Χαριλάου Τρικούπη, η κεντρική κατεύθυνση, ωστόσο είναι πως η σύγκρουση είναι μονομέτωπη απέναντι στη ΝΔ.

Το πολύμηνο πολεμικό κλίμα, πάντως δεν φαίνεται να ευνοεί το ΠΑΣΟΚ που εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια καλή δημοσκοπική φάση, έχει μικρές απώλειες, όμως όσο οι εκλογές αργούν οι συμπληγάδες της πόλωσης των δυο «μεγάλων» θα το στριμώχνουν. 

Το «σκληρό ροκ» των κομμάτων δεν αναμένεται να διακοπεί ούτε το καλοκαίρι. Το θερινό διάλειμμα της Βουλής θα υποκαταστήσουν οι πλατείες και οι περιοδείες των πολιτικών αρχηγών. Οι παρατάξεις θα ακολουθήσουν την τακτική να κρατήσουν «ζεστές τις μηχανές τους», καθώς τον Σεπτέμβριο, αρχής γενομένης από τη ΔΕΘ, τα «ντεσιμπέλ» αναμένεται να ανέβουν ακόμα πιο πολύ. 

Πηγή: skai.gr