«Οι 16 συμφωνίες που θα υπογραφούν θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στις οικονομικές μας σχέσεις» τόνισε ο πρόεδρος της Κίνας Σίνας Σι Τζινπίνγκ τον οποίο υποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μαξίμου. 

«Η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά είναι το μεγαλύτερο έργο της πρωτοβουλίας Μια Ζώνη Ένας Δρόμος» επισήμανε δε ο πρόεδρος της Κίνας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.  

Ο Σι Τζινπίνγκ σχολίασε ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών έχει αυξηθεί κατά 2,5 φορές σε σχέση με πέρυσι, κάτι που όπως είπε, είναι πολύ θετικό. 

«Η Κίνα είναι αφοσιωμένη στο οικονομικό της άνοιγμα που προσφέρει ευκαιρίες σε όλες τις χώρες και ενισχύει τη διεθνή οικονομία» ήταν το μήνυμα του κ. Σι προς πάσα κατεύθυνση, στον απόηχο του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου. 

«Έχουμε ευκαιρία να μελετήσουμε όλο το φάσμα των σχέσεων που θα αποτυπωθούν στην υπογραφή 16 συμφωνιών» δήλωσε από πλευράς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Η παρουσία μου στη Σαγκάη, αλλά και η δική σας στην Ελλάδα σηματοδοτούν νέα εποχή στη σχέσεις μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.  Και οι δύο χώρες, παρατήρησε, ο κ. Μητσοτάκης, μπορούν να κερδίσουν πολλά από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που μπορούν να εξασφαλίσουν η μια στην άλλη. 

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε την Κίνας όχι απλώς μεγάλη δύναμη, αλλά μια χώρα που κατέκτησε πρωταγωνιστικό γεωστρατηγικό και οικονομικοπολιτικό ρόλο.

«Εβδομήντα χρόνια μετά την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και 40 χρόνια μετά τη δρομολόγηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και δράσεων έχετε κάθε λόγο να είστε υπερήφανοι» ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κινέζο πρόεδρο. 

Στο γεύμα που θα παραθέσει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, θα παρακαθίσουν από ελληνικής πλευράς οι:

-Nίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών

-Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού

-Στέλιος Πέτσας, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

-Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Διπλωματικού Γραφείου Πρωθυπουργού

-Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής Οικονομικού Γραφείου Πρωθυπουργού

-Γιώργος Προκοπίου, Εφοπλιστής

-Μελίνα Τραυλού, εφοπλίστρια

-Πάνος Λασκαρίδης, εφοπλιστής

-Μιχάλης Λεμπιδάκης, επιχειρηματίας

-Γιάννα Αγγελοπούλου, πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

-Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών

-Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, επιχειρηματίας

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις