Εντός της παράνομης τουρκικής Navtex σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Ορούτς Ρέις από τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας.

Κινείται νοτιοδυτικά με τους πομπούς του κλειστούς και συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία που έχουν σχηματίσει ασπίδα γύρω από το σκάφος.

Η Άγκυρα φαίνεται πως επέλεξε να μην στείλει το Ορούτς Ρέις αμέσως πολύ κοντά στις ελληνικές ακτές, καθώς βρέθηκε περίπου 30 ναυτικά μίλια νοτιότερα από τη Στρογγύλη και τη Ρω, αν και μέσα στην παράνομη Navtex.

Από την ταχύτητα του Ορούς Ρέις που είναι από 5 έως 7 κόμβοι, εξάγεται το συμπέρασμα ότι μάλλον δεν έχει ποντίσει καλώδια για σεισμικές έρευνες.

Σε πλήρη ετοιμότητα ο στόλος

Από την πρώτη στιγμή στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, επιφάνειας αλλά και υποβρύχια, που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων. Εφόσον απαιτηθεί, οι μονάδες αυτές θα ενισχυθούν περαιτέρω.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει δώσει μάλιστα οδηγία σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Όλο και πιο κοντά προχωρά η Τουρκία – Τι δείχνουν οι παράνομες Navtex

Η νέα παράνομη Navtex της Άγκυρας για το Ορούτς Ρέις είναι η τέταρτη κατά σειρά που εκδίδει η Τουρκία.

Δεσμεύει περιοχή βορειότερα από τις προηγούμενες που είχαν ξεκινήσει από τις 10 Αυγούστου. Ο χάρτης των περιοχών που δεσμεύουν οι Navtex κατά σειρά, δείχνουν πως η Τουρκία έρχεται όλο και πιο κοντά στο σύμπλεγμα της Μεγίστης, στη Ρόδο και την Κάρπαθο, σε περιοχές δηλαδή πολύ κοντά στα ελληνικά χωρικά ύδατα, φτάνοντας μάλιστα στα 6,5 ναυτικά μίλια.

Στο ευρωπαϊκό τραπέζι θέτει η Αθήνα τις κυρώσεις

Στη Σύνοδο Κορυφής στις 15 -16 Οκτωβρίου, θα θέσει η Ελλάδα την προκλητικότητα της Τουρκίας, τις νέες παραβατικές της συμπεριφορές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής και ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να πάρει τις αποφάσεις της.

Βαρύνουσα σημασία στη λήψη των τελικών αποφάσεων έχει η άποψη της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Την Τρίτη η συνάντηση Μητσοτάκη - Μαας στο Μαξίμου

Ιδιαίτερα κρίσμη θεωρείται η συνάντηση που θα έχει την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει ευθέως το θέμα της Τουρκίας υπό το φως των νέων εξελίξεων, ενώ ήδη ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μάας ακύρωσε το ταξίδι του στην Άγκυρα και θα επισκεφθεί μόνο Ελλάδα και Κύπρο.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις