«Η ρεβάνς του Μακρόν μετά την ταπείνωση»: Πώς διαβάζει την ελληνογαλλική συμφωνία ο γαλλικός τύπος

«Ύστερα από την αυστραλιανή ταπείνωση, ο πρόεδρος Μακρόν πήρε σήμερα τη ρεβάνς του μέσω Ελλάδας», γράφει ο γαλλικός Τύπος, αναφερόμενος στην επικύρωση της αγοράς των τριών φρεγατών «Μπελαρά» και την υπογραφή μιας «Αμυντικής Συμφωνίας», ανάμεσα στις δύο χώρες. Και οι δύο ηγέτες, Εμανουέλ Μακρόν και Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισαν τη Συμφωνία «ιστορική για την Ελλάδα, τη Γαλλία, αλλά και τον ευρωπαϊκό χώρο».

Η Συμφωνία περιέχει και το «δόγμα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής», για το οποίο έδωσε εξηγήσεις ο πρόεδρος Μακρόν: «Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, σε μια περιοχή με ταραχές, αλλά και με σοβαρά στρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντα. Είναι νόμιμο επομένως το ότι δεσμευόμαστε να την βοηθήσουμε στο να εξοπλισθεί για την προστασία της εδαφική της ακεραιότητας, και να συνεργασθούμε μαζί της για την προφύλαξή της από κάθε εξωτερική εισβολή ή επίθεση. Για μένα πρόκειται για μία ένδειξη φιλίας, η οποία συνάδει με την ιδέα της ευρωπαϊκής ανεξαρτησίας και της εδαφικής κυριαρχίας που όλοι μας επιθυμούμε», υπογράμμισε.

Μία συμφωνία "που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών"

Για τον Έλληνα πρωθυπουργό «η σημερινή Συμφωνία είναι και μία πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών, ένα τολμηρό πρώτο βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, που δίνει παράλληλα ανοίγματα για τη συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών χωρών». Τη συμφωνία υπέγραψαν, παρουσία των δύο ηγετών Ελλάδας και Γαλλίας, οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών Φλόρανς Παρλύ και Ζαν Υβ Λε Ντριάν για την Γαλλία, καθώς και Νίκος Παναγιωτόπουλος και Νίκος Δένδιας για την Ελλάδα.

Κατά τη σύντομη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τις υπογραφές, δημοσιογράφος ρώτησε εάν η υπογραφή της Αμυντικής Συμφωνίας που συνάπτεται σε περίοδο έντασης με την Τουρκία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο. Ο πρόεδρος Μακρόν απάντησε: «Δεν θεωρώ ότι η Ελλάδα είχε πολεμοχαρή στάση στην Ανατολική Μεσόγειο το 2020. Εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε καθήκον να δείξουμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι με τα κράτη-μέλη και αυτό έπραξε η Γαλλία το καλοκαίρι του 2020», υπογράμμισε.

Σχετικά με την επιλογή των γαλλικών φρεγατών της Naval Group, έναντι των προτάσεων της αμερικανικής Lockheed-Martin που δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια έως πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε: «Επιλέξαμε τις γαλλικές φρεγάτες, διότι αυτή ήταν η τελική εισήγηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Θα φροντίσουμε η προμήθεια να έχει σημαντική προστιθέμενη αξία, ώστε να επωφεληθεί και η ελληνική αμυντική βιομηχανία».

Σε ό,τι αφορά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η σημερινή Συμφωνία «δεν ανταγωνίζεται σε καμία περίπτωση τη σχέση της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι η ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετεί και τους στόχους του ΝΑΤΟ». Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «σε λίγες εβδομάδες θα υπογραφεί η νέα διμερής αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, πενταετούς διάρκειας».

Deutsche Welle: Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle