Ρεπορτάζ ΣΚΑΪ: Διερευνητικές επαφές Αθήνας-Άγκυρας - Πρόσωπα κλειδιά και ατζέντα

Οι διερευνητικές θα ξεκινήσουν μάλλον 5-9 Οκτωβρίου με πολύ συγκεκριμένη ατζέντα τουλάχιστον από την ελληνική πλευρά που αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας αλλά και το καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Η Τουρκία είναι πιθανό να βάλει και άλλα θέματα όπως έγινε και στους προηγούμενους γύρους των διερευνητικών. Σε καμία περιπτωση δεν τα συζητάει η Ελλάδα. Στα προαναφερθέντα δύο αναμένεται αν θα βρεθεί η χρυσή τομή. 

Τα πρόσωπα που θα πάρουν την ευθύνη και το βάρος των συζητήσεων είναι από την Ελληνική πλευρά ο κ. Παύλος Αποστολίδης, πρέσβης επι τιμή και ο κ. Ετσιγές ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας από την πλευρά της Άγκυρα. Και οι δύο είναι έμπειροι σε αυτές τις συζητήσεις. Οι επαφές αυτές θα γίνουν στην Κωνσταντινούπολη. 

Τα πρόσωπα κλειδιά για τον διάλογο που ρυθμίζουν όλες τις λεπτομέρειες είναι η κα Σουρανή, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού και ο εκπρόσωπος του κου Ερντογάν, κος Ιμπραήμ Καλίν.

Παράλληλα υπάρχει ένα δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χουριγιετ σήμερα που αναφέρεται σε μια πιθανή επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν. Στα τηλεφωνήματα για τις ρυθμίσεις των διερευνητικών δεν το έχει θέσει όμως η Τουρκική πλευρά και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει από την Άγκυρα γιατί ο Ερντογάν τον Φεβρουάριο μετά την κρίση στον Έβρο είχε πει ότι δεν συνομιλεί με τον κ. Μητσοτάκη. Είναι δεδομένο ότι από τότε έχει κυλήσει νερό στο αυλάκι ειδικά τις τελευταίες 15 ημέρες. Άρα αναμένεται να δούμε αν θα υπάρξει αυτή η πρωτοβουλία από την πλευρά της Άγκυρας. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης θα σηκώσει το τηλέφωνο γιατί έχει ταχθεί επανειλημμένα υπερ του διαλόγου. 

Πηγή: skai.gr