"Ράγισε το γυαλί" για διάλογο με τη στάση του ο Ερντογάν; Τι μπορεί να επιδιώκει

Βαρύ είναι το κλίμα για την Τουρκία, τόσο όσον αφορά το θέμα της απόφασης για άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων στην Κύπρο, όσο και με τις αλλεπάλληλες προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η στάση  του προέδρου της Τουρκίας δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει η συνέχεια και συνέπεια στην αποκλιμάκωση που ζητά η Αθήνα και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να υπάρξει ειλικρινής συζήτηση με την Άγκυρα, δεν υπάρχει αίσθημα εμπιστοσύνης, και συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει και ειλικρινής διάλογος. Η Άγκυρα καταφανώς κωλυσιεργεί. «Θέλουν να χωνέψουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» σχολίαζε στον ΣΚΑΪ κυβερνητική πηγή. «Η Ελλάδα δεν βιάζεται, ο στόλος  με το Ορούτς Ρέις έχει φύγει, όλοι περιμένουν την Τουρκία» τόνιζε. 


Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλη Κωστίδη παρά την επικοινωνία του με την Άνγκελα Μέρκελ ο Ταγίπ Ερντογάν επιδόθηκε σε σειρά προκλήσεων σε μερικές μόνο ώρες. Επιτέθηκε εκ νέου στον Εμανουέλ Μακρόν αποκαλώντας τον «αναιδή» και «προκλητικό», με αφορμή δηλώσεις του για «ισλαμικό αυτονομισμό» στη Γαλλία, ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει την παραλία των Βαρωσίων την Πέμπτη ενόψει των «προεδρικών εκλογών» στα Κατεχόμενα, αποφάσισε να ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμές των αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 στη Σινώπη, παρά την έντονη ενόχληση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ,  και αναφέρθηκε εκ νέου στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για κίνηση «που δημιουργεί νέα εποχή στην παγκοσμία πολιτική σκηνή». 

Με τις κινήσεις του αυτές ο τούρκος πρόεδρος φέρεται να προσπαθεί να αποφύγει το διάλογο με την Ελλάδα, με δεσμευτική ατζέντα που δεν ανταποκρίνεται στους μαξιμαλιστικούς στόχους του, προσπαθεί να δείξει ότι ελέγχει το παιχνίδι στη Μεσόγειο, και δεν είναι μόνο προεκλογικό ζήτημα η στάση του στα Βαρώσια, αλλά μια κίνηση στο πεδίο της ευρύτερης πολιτικής σκηνής. 


Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες Γιάννης Παλαιολόγος, σχολιάζοντας την πρόκληση της Άγκυρας στα Βαρώσια, ο επίτροπος για τη διεύρυνση Όλιβερ Βέρελι δήλωσε ότι «αυτή η κίνηση δεν συμβάλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή». Η Κύπρος μοίρασε νωρίτερα non paper στην επιτροπή μονίμων αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες, προειδοποιώντας ότι με την απόφαση ανοίγματος της παραλίας των Βαρωσίων δυναμιτίζεται οριστικά μια προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.  

Η απόφαση της Άγκυρας για άνοιγμα τμήματος των Βαρωσίων δικαιώνει τη στάση Αθήνας και Λευκωσίας να ζητήσουν να υπάρχουν αναφορές στα ψηφίσματα ΟΗΕ για την Κύπρο στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία.

Πηγή: skai.gr