Αποκάλυψη ΣΚΑΪ: Παντσέρι και Τζιόρτζι είχαν «ύποπτες σχέσεις» με το Μαρόκο από το 2013

Δύο αποκαλυπτικά έγγραφα δείχνουν τις στενές σχέσεις των δύο ανδρών ήδη από το 2013

Τις στενές σχέσεις που διατηρούσαν ήδη από το 2013 ο πρώην ευρωβουλευτής, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι αποκάλυψε στο δελτίο ειδήσεων ο ΣΚΑΪ. 

Συγκεκριμένα, στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ οι δύο άντρες είχαν «ύποπτες σχέσεις» με την κυβέρνηση του  Μαρόκο από το 2013.

Συγκεκριμένα, οι σχέσεις τους προκύπτει από απόρρητα διαβαθμισμένα έγγραφα που υπεκλάπησαν και δόθηκαν στη δημοσιότητα το 2015  από μια υπόθεση που έγινε γνωστή ως “Morocco Leaks”.

Το ένα από αυτά τα έγγραφα έχει ημερομηνία Ιανουάριος του 2013 και όπως προκύπτει το έστειλε ο διπλωματικός αντιπρόσωπος του Μαρόκου στην ΕΕ προς τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας του. Στο έγγραφο γνωστοποιείται η απόφαση του Μαρόκου να δημιουργήσει ένα γραφείο lobbying με σκοπό να αυξήσει την επιρροή του στην ΕΕ. Μάλιστα στο εν λόγο έγγραφο ο Παντσέρι περιγράφεται ως πολύ καλός φίλος της Ελλάδας.

Παράλληλα, τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, από ένα δεύτερο έγγραφο προκύπτει ότι ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι ταξίδεψαν στο Μαρόκο όπου και συναντήθηκαν με τον Αμπντελραχίμ Ατμούν, το σημερινό πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία. Τον συγκεκριμένο άνθρωπο ο Τζιόρτζι τον περιέγραψε στην απολογία του ως τον άνθρωπο που μετέφερε τα «δώρα» από το Μαρόκο προς τους πρωταγωνιστές του Qatargate. Η επίσκεψη τότε των δύο ανδρών στο Μαρόκο αφορούσε μια αμφισβητούμενη περιοχή στη Δυτική Σαχάρα η οποία διοικείται από το Μαρόκο και το για την οποία όμως έχει καταδικαστεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Το αποτέλεσμα των επαφών αυτών ήταν στην επόμενη έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ΕΕ να μην υπάρξει καμία αρνητική αναφορά σε βάρος του Μαρόκου για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μάλιστα, μέχρι και σήμερα έχει καταφέρει το Μαρόκο να παρακάμψει μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την συγκεκριμένη περιοχή της Σαχάρας.
 

Πηγή: skai.gr