Κλείσιμο

Η Εύα Καϊλή προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την άρση της ασυλίας της

Ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή Σπύρος Παππάς κατέθεσε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να ζητήσει την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφεύγει η Εύα Καϊλή για την άρση της ασυλίας της σύμφωνα με το EURACTIV. 

Ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Σπύρος Παππάς κατέθεσε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να ζητήσει την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή, υποστηρίζοντας ότι εκείνη ήταν παράνομη, καθώς δεν πληρούνται οι νομικές προϋποθέσεις.
 
Το περιεχόμενο της προσφυγής δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Παρόλα αυτά, το EURACTIV, που δημοσιεύει την είδηση, σημειώνει πως η έφεση υποδηλώνει ότι η βασική προϋπόθεση για την άρση της ασυλίας ενός Ευρωβουλευτή, δηλαδή να συλληφθεί επ' αυτοφώρω για τη διάπραξη αδικήματος- δεν ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Μια άλλη προϋπόθεση για την άρση της ασυλίας της κ. Καϊλή είναι όταν ο ύποπτος θεωρείται πιθανό να αποτρέψει τις αρχές από τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας. Η πλευρά της επιμένει ότι ούτε αυτή η προϋπόθεση πληρούνταν, λαμβάνοντας υπόψη ότι η OLAF, η μονάδα καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ, είχε ήδη ερευνήσει την υπόθεση, και η ίδια δεν θα μπορούσε να την εμποδίσει.

Μιλώντας στο EURACTIV, ο Σπύρος Παππάς επιβεβαίωσε ότι άσκησε έφεση, αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει το περιεχόμενό της μέχρι την ακροαματική διαδικασία.
Το σάιτ ρώτησε τον κ. Παππά εάν αυτή η υπόθεση μπορεί να συνδεθεί με το Qatargate και πώς συνελήφθη η Εύα Καϊλή. Ο Παππάς απάντησε ότι «υπάρχει σίγουρα θέμα», θεωρώντας ότι ούτε στο Qatargate πιάστηκε επ’ αυτοφώρω. 

«Η αστυνομία έκανε έφοδο στο διαμέρισμά της αφού πρώτα συνέλαβε τον πατέρα της μερικά μίλια μακριά – έξω από ένα ξενοδοχείο, με τη διαβόητη βαλίτσα που προφανώς είχε αφαιρεθεί από το διαμέρισμά της», είπε.

Όμως ο δικηγόρος επιδιώκει να πάει την υπόθεση ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και η έφοδος στο γραφείο της κ. Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν παράνομη.

«Η σφράγιση των γραφείων της Καϊλή και των βοηθών της αποτελεί παραβίαση των χώρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου […] Αυτό θα μπορούσε να είχε επιτραπεί μόνο μετά από άδεια του Δικαστηρίου της ΕΕ, αλλά δεν έγινε» σχολίασε ο κ. Παππάς.