Ψήφος για τους Έλληνες εξωτερικού

Νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα θεσμοθετείται η δυνατότητα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στις εκλογές, ανήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην ΚΟ του κόμματός του, διευκρινίζοντας ότι το μέτρο θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, προκειμένου - όπως είπε - να μην υπάρξει αιφνιδιασμός. «Η παροχή της δυνατότητας ψήφου στους Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό είναι υποχρέωση της Πολιτείας και παράλληλα είναι ένα μεγάλο εγχείρημα που χρειάζεται καλή προετοιμασία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερες διευκρινίσεις για τον τρόπο ψηφοφορίας των ομογενών αναμένεται ότι θα δώσει ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του Απόδημου Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιο πιθανό είναι η ψηφοφορία να γίνεται μέσω κάλπης και όχι μέσω της επιστολικής ψήφου, προκειμένου να διασφαλίζεται πλήρως διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέας ¶θενς, χαιρέτησε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από αυτή την απόφαση του κ. Καραμανλή, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα ικανοποιήσει και τους απανταχού Έλληνες», τόνισε στο Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων ο κ. ¶θενς. «Είναι κάτι που περιμέναμε πολύ καιρό και πιστεύω ότι αποτελεί ένα εξαίρετο δείγμα αναγνώρισης των Ελλήνων του εξωτερικού και ευτυχής συγκυρία ότι θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην 6η Τακτική Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, καθώς αποτελούσε ένα από τα πάγια αιτήματα του ΣΑΕ».

Αντιπαράθεση με ΠΑΣΟΚ.
Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ευκαιριακές εξαγγελίες» και για προεκλογική σκοπιμότητα. «Θα περίμενα πιο σοβαρή και υπεύθυνη στάση για θέματα, όπως το Σύνταγμα και ο Εκλογικός Νόμος και όχι μία ευκαιριακή μικροκομματική αντιμετώπιση» δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα του έχει καταθέσει δημοσίως πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ώστε να έχουμε μεγαλύτερη διαφάνεια και μια ανανέωση της πολιτικής ζωής.

Κριτική άσκησε και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πέτρος Ευθυμίου. Κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι παραβιάζει για ακόμα μία φορά ανοιχτές θύρες και απέδωσε στην εξαγγελία μικροπολιτική σκοπιμότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού που ανακοίνωσε ότι προχωρά σε εκείνο για το οποίο δεσμεύτηκε πριν από τρία χρόνια και δεν προώθησε.

Σχολιάζοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, την τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι «για ακόμα μία φορά ο κ. Παπανδρέου επέλεξε ένα ευαίσθητο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής προκειμένου να παραπληροφορήσει, να δημαγωγήσει, να πολώσει», καταλογίζοντας στο ΠΑΣΟΚ προχειρότητα.
Πηγή: skai.gr