Κλείσιμο

Πρόταση μομφής: Η «μάχη» στη Βουλή – Οι στόχοι Μητσοτάκη, Τσίπρα και Ανδρουλάκη

Τα κομματικά επιτελεία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν σήμερα τις τελευταίες τους συσκέψεις πριν μπουν για τα καλά στην τριήμερη μάχη της Βουλής για την πρόταση μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα κορυφωθεί το βράδυ της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία. Οι εκπρόσωποί τους έδωσαν ένα πρώτο δείγμα γραφής για το τι θα ακολουθήσει στην Ολομέλεια. Από την πλειοψηφία κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ πως βρίσκεται σε πανικό λόγω δημοκοπικής καθίζησης, ενώ από την Κουμουνδούρου ισχυρίζονται πως το Μαξίμου αιφνιδιάστηκε όπως και με το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές πριν από δυο μήνες. 

Ας δούμε τους στόχους των κ. Μητσοτάκη, Τσίπρα και Ανδρουλάκη:

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

- Απάντηση στην κριτική

- Προβολή κυβερνητικού έργου

- Απουσία κυβερνητικής πρότασης ΣΥΡΙΖΑ

- Εκλογές το 2023

Στην εθνική αντιπροσωπεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει απαντήσεις στην κριτική που του έχει ασκηθεί για την κακοκαιρία και όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Ωστόσο, όπως τόνιζαν στον ΣΚΑΪ συνεργάτες του, δε θα μείνει εκεί, θα παρουσιάσει το κυβερνητικό έργο από την ανάπτυξη έως την αμυντική θωράκιση της χώρας. Ο πρωθυπουργός θα στηλιτεύσει την απουσία κυβερνητικής πρότασης από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Όπως χαρακτηριστικά λέγανε από το Μαξίμου, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να φύγει άμεσα η κυβέρνηση, χωρίς να έχει παρουσιάσει πλατφόρμα διακυβέρνησης της χώρας τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, θα επαναλάβει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν «στην ώρα τους», το 2023.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΣΙΠΡΑ

- Διαμόρφωση πολιτικής ατζέντας

- Προσχηματική η "συγνώμη" Μητσοτάκη 

- Πρώτη δοκιμασία για Ανδρουλάκη

- Αντιπολιτευτικό μέτωπο

- Συσπείρωση κόμματος

Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει από τη Δευτέρα και μετά να διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα να φέρνει μεγάλα θέματα όπως η πανδημία και η ακρίβεια και να κεφαλαιοποιεί τις αντιδράσεις του κόσμου. Για το θέμα της κακοκαιρίας θα αναφερθεί ξεχωριστά, θα χαρακτηρίσει υποκριτική τη συγγνώμη του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο από τη στιγμή που κανείς υπεύθυνος δεν έφυγε από τη θέση του. Παράλληλα, θέλει να δει πώς θα κινηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης σε αυτή την πρώτη «κρίσιμη μάχη». Αν θα επιμείνει στην αντίφαση, όπως την αποκαλούν στην Κουμουνδούρου να λέει «ναι» στην πρόταση δυσπιστίας, αλλά «όχι» στις εκλογές. Θέλει αντιπολιτευτικό μέτωπο, συμμάχους στο αίτημά του για πρόωρες εκλογές θα επαναδιατυπώνει αλλεπάλληλα, ενώ δεν ξεχνιέται και η συσπείρωση του κόμματος, να μπορεί να πει στην αριστερή του πτέρυγα, ότι «ο εχθρός είναι η ΝΔ, ο εχθρός δεν είναι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ». 


ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

- Ανάδειξη αυτόνομης πορείας
 
- Προγραμματικός λόγος

- Ο νέος ισχυρός πόλος


Όσον αφορά το Νίκο Ανδρουλάκη και το «στρατόπεδο» του ΚΙΝΑΛ, υπάρχει τεράστια δυσαρέσκεια για τη στάση του προέδρου της Βουλής να παραχωρήσει αίθουσα για τη διεξαγωγή της συνεδρίασης της ΚΟ του κόμματος. Συνεργάτες του προέδρου του ΚΙΝΑΛ ξεκαθάριζαν ότι θα επιμείνουν μέχρι τέλους στο αίτημα αυτό, χαρακτηρίζοντας ως προσχηματικές τις αιτιάσεις του κ. Τασούλα. 

Αναφορικά τη στρατηγική για την τριήμερη «μάχη» στο Κοινοβούλιο, το διακύβευμα για τον κ. Ανδρουλάκη και το ΚΙΝΑΛ είναι να μην «πιαστούν στη μέγγενη» που θεωρούν ότι θέλουν να τους βάλουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Οι στόχοι είναι τρεις: Να αναδειχθεί η αποφασιστικότητα για την αυτόνομη πορεία της Δημοκρατικής Παράταξης, λέγοντας ουσιαστικά «όχι» στην πολιτική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερος λόγος να αποδείξει εμπράκτως ότι θα ασκήσει εμπράκτως ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα ασκήσει προγραμματικό υπεύθυνο λόγο με προτάσεις μακριά από πολιτική πόλωση και ανέξοδες κραυγές, και τρίτον να αναδειχθεί το ΚΙΝΑΛ ως ο τρίτος, ισχυρός πόλος στην πολιτική σκηνή, να πείσει δηλαδή ότι μπορεί να είναι ο γνήσιος εκφραστής της Κεντροαριστεράς. 

Υπενθυμίζεται πως το Κίνημα Αλλαγής και τα υπόλοιπα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης έχουν κάνει γνωστή την πρόταση τους για υπερψήφιση της πρότασης μομφής εκφράζοντας την διαφωνία τους με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr