Πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα από τον Αλέξη Τσίπρα

 Της Ναντίν Χαρδαλιά 

 Πρόταση δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, για τον «εκτρωματικό» όπως τον χαρακτήρισε νέο πτωχευτικό κώδικα, βάζοντας «φωτιά» στη Βουλή και ανεβάζοντας τον πολιτικό υδράργυρο στα ύψη.  

 Η αξιοποίηση του κορυφαίου αυτού κοινοβουλευτικού όπλου, οδήγησε βάσει του Κανονισμού της Βουλής, στην αυτόματη διακοπή των κοινοβουλευτικών εργασιών, θέτοντας προσωρινό «μπλόκο» στην ψήφιση του νομοσχεδίου, που είχε προγραμματιστεί για αύριο. 

 Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά, χρησιμοποιώντας βαρύτατες εκφράσεις όπως «υπηρέτες συμφερόντων» και εκτελεστές συμβολαίων με τις τράπεζες και τα funds, καλώντας τον Πρωθυπουργό να προσέλθει στη Βουλή για να «απολογηθεί» αντί να προωθεί όπως είπε «στα μουλωχτά» και «σαν τον κλέφτη» την «ταφόπλακα» στην προστασία της πρώτης κατοικίας, οδηγώντας σε «εκατοντάδες χιλιάδες υποψήφιους νεόπτωχους» της διακυβέρνησης Ν.Δ. 

 Απευθυνόμενος στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, σημείωσε: «Σας ζητώ να αποσύρετε (τον πτωχευτικό κώδικα) έστω και τώρα. Σας δίνω μια ευκαιρία να μη εγγράψετε το όνομα σας με μαύρα γράμματα στην οικονομική και κοινωνική ιστορία αυτού του τόπου. Να μην εγγράψετε το όνομα σας στους χιλιάδες πλειστηριασμούς ρευστοποίησης πρώτης κατοικίας, στα χιλιάδες δράματα που θα έρθουν. Στο βαθμό που επιμένετε, είμαι αναγκασμένος να αξιοποιήσω τα όπλα που μου δίνει ο κανονισμός της Βουλής σε τέτοια ύψιστης σημασίας ζητήματα».  

 Αμέσως μετά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε την απόφασή του να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών, η οποία υπεγράφη από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. «Ανακοινώνω στο σώμα ότι με βάση το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής καταθέτουμε πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού που εισηγείται αυτόν το νόμο έκτρωμα. Το νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών. Το νόμο της ρευστοποίησης της περιουσίας τους. Το νόμο που μετά από οχτώ χρόνια προστασίας εντός των μνημονίων, έρχεται να άρει την προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά. 

 Γ. Γεραπετρίτης: Φαρμάκι κατά της πολιτείας 

 Η σκληρή γλώσσα του Αλέξη Τσίπρα και η κίνησή του, προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος αντέστρεψε τα πυρά με αιχμές περί αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να σταθμίσει τι είναι εθνικά επωφελές για τη χώρα.  

 «Η κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ελλάδα είναι θωρακισμένη και η ποιότητα της προσδιορίζεται εν πολλοίς από δικαιώματα που παραχωρεί στις κοινοβουλευτικές μειοψηφίες.  Σίγουρα το πιο οξύ είναι η πρόταση μομφής, η οποία μπορεί στη σωστή δόση να καταστεί φάρμακο για την πολιτεία, ενώ όταν ασκείται καταχρηστικά καθίσταται σωστό φαρμάκι γι’ αυτή. Αυτό γίνεται σήμερα», ανέφερε αιχμηρά ο κ. Γεραπετρίτης, στηλιτεύοντας τη συγκυρία της κίνησης Τσίπρα εν μέσω της προσπάθειας αναχαίτισης του κορωνοϊού και της πρωτόγνωρης τουρκικής επιθετικότητας. 

 Ο Υπουργός Επικρατείας, ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης για άμεση εκκίνηση της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας από αύριο Παρασκευή, χωρίς να κάνει χρήση της διήμερης προθεσμίας που παράσχει ο Κανονισμός της Βουλής, σχολιάζοντας μάλιστα δηκτικά πως «θα θυσιάσετε το Σαββατοκύριακό σας» αφού όπως υπογράμμισε στη ΝΔ δεν κάνουν διακοπές τα Σαββατοκύριακα.

 «Ο λόγος για τον οποίο δεν ακούγεστε στην κοινωνία δεν είναι ότι υπάρχει ένα εμπάργκο των ΜΜΕ όπως θεωρείτε στο πλαίσιο ενός κυνηγιού μαγισσών, αλλά ότι δεν έχετε την αναγκαία κοινωνική και πολιτική ευθύνη να σταθμίζετε τις καταστάσεις και να αξιοποιείτε τα θεσμικά όπλα με τρόπο ωφέλιμο για την πατρίδα», τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας.  

 Χ. Σταϊκούρας: Αιδώς Αργείοι… 

 Με εξίσου αυστηρή γλώσσα απάντησε και ο Υπουργός Οικονομικών, στην πρόταση δυσπιστίας εναντίον του. «Αιδώς Αργείοι. Θέλει πολύ θράσος να τοποθετείται κάποιος σε αυτή την αίθουσα με αυτό τον τρόπο», σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, καλώντας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει τα ψέματα και τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι εκείνος που μεταπήδησε από τις υποσχέσεις «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» στην οριζόντια κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας τον Φεβρουάριο του 2019, ενώ επί διακυβέρνησής ΣΥΡΙΖΑ -όπως είπε -έγιναν 25.672 πλειστηριασμοί σε 18 μήνες. 

 «Εμείς προστατεύουμε την πρώτη κατοικία με μια πάγια πολιτική κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών. Αποτελεί μόνιμο πρόγραμμα. Δεν έχει ημερομηνία λήξης. Θεσμοθετείται εξωδικαστικός μηχανισμός με αποπληρωμή έως 240 δόσεις. Έτσι δίνουμε ευκαιρία βιώσιμης και μακροχρόνιας λύσης, για να καλύψουμε υστερήσεις του παρελθόντος. Κρείττον του λαλείν το σιγάν, λέω στον κ. Τσίπρα», κατέληξε ο ίδιος. 

 Οξύτατες αντιδράσεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης

 Πυρά εναντίον αμφότερων Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσαν οι πολιτικοί αρχηγοί της ελάσσονος αντιπολίτευσης. 

 «Την ώρα που είναι φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει σχέδιο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Τουρκίας και δεν μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία, την ώρα που αφήνει τους αδύναμους στο έλεος των τραπεζών, ο κ. Τσίπρας τον απαλλάσσει από τις ευθύνες του και στρέφεται κατά μεμονωμένου Υπουργού. Επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός χορηγός του κ. Μητσοτάκη και της δεξιάς. Είναι προφανές ότι εμείς δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης ούτε στη Κυβέρνηση ούτε σε κανένα μέλος της», δήλωσε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

 «Το ΚΚΕ καταψηφίζει στο πρόσωπο του υπ. Οικονομικών, συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως επίσης καταψηφίζει και εκείνα τα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που προσχεδίασαν το έγκλημα, σε βάρος της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, το οποίο ολοκληρώνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με τον Πτωχευτικό Κώδικα», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. 

 Για «κακόφωνες κοκορομαχίες», οι οποίες βοηθούν να περάσει στα ψιλά ο πτωχευτικός κώδικας, τον οποίο ο Γιάνης Βαρουφάκης κατήγγειλε ως «το πρώτο πολυνομοσχέδιο του 5ου Μνημονίου», με τον οποίο η «ολιγαρχία θα λεηλατήσει ό,τι έμεινε από την λιγοστή περιουσία των μικρομεσαίων, των εργαζόμενων, των πιο αδύναμων πολιτών», έκανε λόγο το ΜέΡΑ25. 

 «Ο μεν κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην προσέλθει σήμερα στη Βουλή για να υπερασπιστεί τον Πτωχευτικό Νόμο του προσπαθώντας να περάσει στα ψιλά – να μην «σηκώσει» στα μάτια της κοινής γνώμης – το εγκληματικό αυτό νομοθέτημα. Ο δε κ, Τσίπρας, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας στον ΥπΟικ, ξεκινά νέα κοκορομαχία που βοηθά τον κ. Μητσοτάκη να περάσει στα ψιλά ο Πτωχευτικός Νόμος», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

 Πριν την εξέλιξη της πρότασης δυσπιστίας, ως νομοσχέδιο που «πεθαίνει τους Έλληνες», είχε απορρίψει τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

 Η διαδικασία προκάλεσε και διαξιφισμούς ανάμεσα στον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Γιώργο Γεραπετρίτη, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, σχολίασε πως εφόσον η ΝΔ δεν μετατρέπει την πρόταση δυσπιστίας κατά του κορυφαίου υπουργού της σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τον αφήνει ακάλυπτο. «Λοιπές ερμηνείες δεν ανάγονται στη διαδικασία και για το λόγο αυτό να τις κρατήσετε για την παράταξή σας», αντέδρασε ο Υπουργός Επικρατείας. 

 Το αργότερο μεσάνυχτα της Κυριακής η ονομαστική ψηφοφορία 

 Η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών, θα ξεκινήσει στις 18.00 αύριο και θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας - δηλαδή της Κυριακής - με την καθιερωμένη ονομαστική ψηφοφορία, η οποία πολιτικά ενέχει και χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Υπουργού και συνολικά της κυβέρνησης.

 Αν κρίνει πάντως κανείς από το σημερινό εκρηκτικό κλίμα, το προσεχές τριήμερο αναμένεται σκληρό πολιτικό ροκ με συγκρούσεις εφ όλης της ύλης, οι οποίες θα κορυφωθούν με την μετωπική των πολιτικών αρχηγών. 

 Σημειώνεται ότι βάσει του άρθρου 142 του Κανονισμού της Βουλής, για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης η μέλους της, απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών, ενώ  «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία τoυ όλου αριθμού των Βουλευτών», γεγονός που σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έκαψε» για τους επόμενους έξι μήνες ένα ισχυρό κοινοβουλευτικό χαρτί.

Πηγή: skai.gr