Προσωρινή αναστολή του νέου Ποινικού Κώδικα εξετάζει η κυβέρνηση

Προσωρινή αναστολή του νέου Ποινικού Κώδικα εξετάζει η κυβέρνηση
Την προσωρινή αναστολή εφαρμογής του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν την διάλυση της Βουλής, εξετάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Η νέα ηγεσία του υπουργείου εκτιμά πως η αναστολή, που δεν θα διαρκέσει πέραν του Σεπτεμβρίου, είναι αναγκαία ώστε να προσμετρηθούν οι επιπτώσεις που έχουν επιφέρει οι Κώδικες και να μελετηθούν διεξοδικά οι σχεδιαζόμενες αλλαγές.

Η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προσανατολίζεται προς βαθύτατες αλλαγές στους κώδικες που υπερψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην σκιά των ανησυχιών που έχουν διατυπώσει ανώτατοι δικαστικοί για σοβαρές επιπτώσεις στην λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Στις διατάξεις που αναμένεται να αλλάξουν περιλαμβάνονται ποινική μεταχείριση για την κατοχή και τη χρήση εκρηκτικών ή μολότοφ η ποινική μεταχείριση εμπλεκόμενων σε τρομοκρατική δράση, και η διαχείριση υποθέσεων διαφθοράς.

Η ευνοϊκότερη αντιμετώπιση εγκλημάτων διαφθοράς, όπως η μετατροπή της ενεργητικής δωροδοκίας σε πλημμέλημα από κακούργημα, έχει προκαλέσει αντιδράσεις διεθνών οργανισμών, όπως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και η Greco.

Στο πεδίο αλλαγών θα υπαχθούν επίσης οι διατάξεις που προβλέπουν ταχύτερη αποφυλάκιση και πρόωρη απόλυση για σειρά καταδικασθέντων – μεταξύ των οποίων και τους καταδίκους για τρομοκρατία – αλλά και για άλλα βαριά εγκλήματα.
Πηγή: skai.gr