Προκλητικός ο Τούρκος υπουργός Βιομηχανίας: Το σχέδιο Tayfun προκάλεσε φόβο στην Ελλάδα

Η εμβέλεια του ίσως να προκάλεσε φόβο στην Ελλάδα, δήλωσε ο Μουσταφά Βαράνκ

Νέες προκλητικές δηλώσεις από την Τουρκία, αυτή τη φορά από τον υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Μουσταφά Βαράνκ, ο οποίος είπε ότι το σχέδιο Tayfun έχει προκαλέσει φόβο στην Ελλάδα.

«Το σχέδιο Tayfun αφορά το πυραυλικό σύστημα που έχει εμβέλεια 500 χιλιομέτρων. Εδώ μιλάμε για έναν βαλλιστικό πύραυλο. Είναι ένας πύραυλος που κατασκευαστηκε με την ερευνα και τεχνολογία της εταιρείας μας Roketsan. και η παραγωγή του έγινε με δική μας τεχνολογία. Η εμβέλεια του ίσως να προκάλεσε φόβο στην Ελλάδα. Αλλά πρέπει να πω πως εμείς ήδη πριν απο τον πύραυλο αυτό είχαμε ήδη ξεκινήσει την παραγωγή των πυραύλων εμβέλειας τουλάχιστον 300 χιλιομέτρων. 

Ήδη είχαμε ξεκινήσει την παραγωγή των βλημάτων μεγάλης εμβέλειας, τα οποία μποορύν να χρησιμοποιηθούν απο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας και είναι σημαντικός παράγοντας πολλαπλασιαστή ισχύρος. Ως αποτέλεσμα ο πύραυλος Tayfun δεν είναι κάποιο τρομερό σχέδιο, δεδομένου των τεχνολογικών δυνατοτήτων μας όπως και των ικανοτήτων της Roketsan. Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πιο εξελιγμενα πράγματα και προγράμματα και ηδη αυτά προχωρούν».

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hurriyet σχολιάζει την παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα στη Θάσο, σημειώνοντας ότι συμμετείχει στις τελετές απελευθέρωσης του νησιού από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

«Οι HΠΑ έδειξαν ξεκάθαρα την υποστήριξη τους στην Ελλάδα, η οποία παραβιάζει τις συνθήκες και στρατιωτικοποιεί τα νησιά. Ο ελληνικής καταγωγής πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζότζ Τσούνης στην παρέλαση χειροκρότησε τους Έλληνες στρατιώτες στο νησί που η Ελλάδα παράνομα στρατιωτικοποιεί».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Μετανάστευσης στην επαρχία Gölbaşı δήλωσε:  

«Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Ευρώπη είναι πολύ απλό και ξεκάθαρο. Μέσω της Frontex, δίνει στην Ελλάδα τη δύναμη να αποτρέψει τη μετανάστευση με βία και θάνατο, να προστατεύσει δηλαδή έτσι τα σύνορά της, την ίδια τη χώρα.

Στις χώρες από τις οποίες περνούν οι δρόμοι της μετανάστευσης, δηλαδή στην Τουρκία, με τις πολιτικές που παράγει (σ.σ. η Ευρώπη) και τις πολιτικές που εφαρμόζει, με τη βοήθεια και των στρατηγικών συμμάχων της εντός της χώρας μας, διαμορφώνει μια αντίληψη μέσω της οποίας επιχειρείται να εμφυσηθεί ξενοφοβία ώστε να αναγκαστούμε έτσι να προβούμε σε απάνθρωπες μεταχειρίσεις και δολοφονίες όπως αυτές που διαπράττει η Ελλάδα στα δικά μας σύνορα. Θέλουν οι σκηνές που καταγράφονται στην Ελλάδα να αρχίσουν να συμβαίνουν και στην Τουρκία, προκειμένου έτσι να αποτρέψουν τη μετανά- στευση.

Και όσο αποτυγχάνουν να το κάνουν αυτό, προβαίνουν σε αναίσχυντες προτάσεις και προσπαθούν να μας φορτώσουν όλα τα προβλήματα λέγοντας «και τι θα γίνει αν κρατήσουμε όλους τους μετανάστες εκεί;».

Δεν είμαστε η αποθήκη μετανάστευσης για κανέναν. Δεν είμαστε το παιχνίδι κανενός. Χώρες με περιορισμένες πολιτικές και χωρίς όραμα δεν έχουν καμία συμ- βουλή να δώσουν στην Τουρκία. Ακριβώς όπως η Δύση προσποιείται ότι είναι εναντίον του PYD και του PKK όταν πρόκειται για τρομοκρατία, το ίδιο κάνει (σ.σ. προσποιείται) και όταν πρόκειται για τη μετανάστευση. [...]

Το 2020, το 2021, το 2022 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 69.375 βίαιες απωθήσεις στο Αιγαίο και στα δυτικά μας σύνορα. Ως αποτέλεσμα αυτών των βίαιων απωθήσεων, 170 μετανάστες έ- χασαν τη ζωή τους και 780 μετανάστες τραυματίστηκαν. Και όλες αυτές οι περιπτώσεις έχουν καταγραφεί. Όλα αυτά (τα στοιχεία) έχουν σταλεί σε όλα τα διεθνή δικαστήρια και θεσμούς. [...]

Υπάρχει κατανόηση; Φυσικά και όχι. Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινο- βουλίου έστειλε επιστολή στην Επιτροπή της ΕΕ. Ζήτησε από την Ελλάδα να καταδικάσει αυτές τις πρακτικές και να λάβει μέτρα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας παραβίασαν το νόμο και καταδίκασε την Ελλάδα σε αποζημίωση μετά από ένα περιστατικό απώθησης στο οποίο σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι.

Με άλλα λόγια, η συμπεριφορά της Ελλάδας έφερε σε αμηχανία ακόμη και την Ευρώπη, συνεχίζουν ωστόσο να προσπαθούν να στήσουν από κοινού επιχειρήσεις διαχείρισης αντίληψης κατά της Τουρκίας.

Η απάνθρωπη μεταχείριση και οι ενέργειες εκ μέρους της Ελλάδας έχουν αποκαλυφ- θεί τόσο από εικόνες όσο και από διεθνείς εκθέσεις. Στην ομιλία του στον ΟΗΕ, ο Πρόεδρός μας Ερντογάν παρουσίασε ανοιχτά μπροστά σε όλους, με αποδείξεις, τις απάνθρωπες μεθόδους της Ελλάδας. Γνωρίζουμε φυσικά την απελπιστική θέση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα ενώπιον του διεθνούς κοινού.

Τα παιχνίδια της Ελλάδας εναντίον μας είναι φυσικά αποτέλεσμα πολιτικής χαμηλού επιπέδου, και ένδειξη της αξιολύπητης θέσης και της αδυναμίας (της Ελλάδας). Ο 9 μηνών Asım και ο 4χρονος Abdulvahap [σ.σ. ονόματα παιδιών που χρησιμοποίησε ο Τ/Πρόεδρος στην ομιλία του στον ΟΗΕ] αφέθηκαν να πεθάνουν όπως το μωρό Aylan.

Ήρθαν από τον Λίβανο και κατευθύνονταν στην Ιταλία όταν έπεσαν στο Αιγαίο και δυστυχώς οι Έλληνες τους έσπρωξαν στον θάνατο. Η πιο ντροπιαστική φωτογραφία του 21ου αιώνα, στην οποία ένας πατέρας τρα- βάει με το πόδι του το 9 μηνών μωρό του, κατέδειξε για άλλη μια φορά την απανθρωπιά της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Προβάλλουν όσο περισσότερες συκοφαντίες και ψέματα μπορούν για να μη λερωθεί ο δικός τους πολιτισμός. Το 2020, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε την Ελλάδα ως την προστατευτική ασπίδα της Ευρώπης και την ευχαρίστησε. Με άλλα λόγια, εκτίμησε ότι η πολιτική που μόλις περιέγραψα εφαρμόστηκε πολύ καλά από την Ελλάδα για χάρη τους [...]».

Πηγή: skai.gr