Προκλήσεις Ερντογάν για Ίμια και η γεωστρατηγική συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας στη Μεσόγειο

Προκλητικός εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που υποστήριξε ότι η Τουρκία είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα να μην προβεί σε ενέργειες που θα δημιουργήσουν ένταση, ανήμερα της επετείου των Ιμίων.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη ότι ο Χουλουσί Ακάρ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο για να τον ευχαριστήσει για τη στάση που τήρησε η Αθήνα.

Όπως ανέφερε: «Φέτος δεν ζήσαμε κρίση στα Καρντάκ (Ίμια). Γιατί; Διότι τηρήσαμε μια συγκεκριμένη στάση. Δηλώσαμε πως αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν τότε θα απαντήσουμε διαφορετικά και θα δείτε πως αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Καρντάκ (Ίμια) δεν θα γίνει κάτι από την πλευρά μας. Ο Υπουργός Άμυνας μου, πιθανότατα θα καλούσε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας για να τον ευχαριστήσει και για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία στα Καρντάκ (Ίμια) και στα υπόλοιπα νησιά.»

Σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Άμυνας, οι δύο υπουργοί συζήτησαν περί αποκλιμάκωσης της έντασης στην ευρύτερη περιοχή ενώ ο Χουλουσί Ακάρ, φέρεται να ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό, διότι δεν συνέβη καμία ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένταση στην περιοχή των Ιμίων.

Σύμφωνα με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, στην επικοινωνία με τον Ακάρ, συζητήθηκαν οι επόμενες συναντήσεις των δύο πλευρών στο πλαίσιο των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, έγινε συζήτηση για την επικείμενη Σύνοδο των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 12-13 Φεβ 2020, καθώς και για τη συνέχιση του διαλόγου για τα ΜΟΕ στην Αθήνα μεταξύ 17-21 Φεβ 2020.

Άμεση ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζητά επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για το περιεχόμενο της επικοινωνίας των δύο υπουργών άμυνας.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως σε αντίθεση με ό,τι έκανε η ΝΔ στο παρελθόν, δεν πρόκειται να βασιστεί στις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας. Για αυτό το λόγο και περιμένουν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει επίσημα τι ακριβώς έγινε.

Το Υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Οι καιροί δεν επιτρέπουν τέτοιες επιπολαιότητες και αναμένουμε από την αξιωματική αντιπολίτευση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.»

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το γεωπολιτικό πόκερ στην ανατολική Μεσόγειο.

Σαρλ Ντε Γκωλ

Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ παρατείνει την παρουσία του στην Κυπριακή ΑΟΖ, και προχωρά σε αεροναυτικές ασκήσεις τόσο στις περιοχές που παρανόμως δεσμεύει η Τουρκία όσο και γύρω από το πλωτό γεωτρύπανο ΓΙΑΒΟΥΖ.

Ο Άγγελος Συρίγος ανέφερε: «Εδώ και καιρό περιμένω ότι οι Γάλλοι με κάποιον τρόπο θα αντιδρούσαν. Το ότι βρίσκεται εκεί πέρα, δεν νομίζω ότι θα αποτρέψει υπό τις παρούσες συνθήκες το τουρκικό γεωτρητικό να φύγει, αλλά περνάει ένα μήνυμα. Ίσως το μήνυμα είναι “δεν θα επιτρέψουμε άλλη γεώτρηση”.»

Η γαλλική παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ, προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Από την άλλη πλευρά ο Υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως «αν συνεχίσουν να αρνούνται την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων, θα απαντήσουμε με ανάλογα βήματα σε κάθε αρνητικό βήμα της ΕΕ».

Μήνυμα στην Τουρκία να αποκλιμακώσει την ένταση, έστειλε από την Λευκωσία, ο υφυπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Φράνσις Φάνον.

«Καλούμε όλα τα μέρη να μην προβαίνουν σε προκλητικές ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω αστάθεια και είμαστε ακλόνητοι σε αυτό.», είπε.

Εντωμεταξύ, η Αθήνα συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο με τον Νίκο Δένδια, μετά την Ιταλία, να επισκέπτεται τη Μάλτα όπου έχει επαφές για διμερή και περιφερειακά θέματα ασφαλείας. Επόμενος σταθμός του υπουργού εξωτερικών θα είναι η Αλγερία και η Τυνησία.
 

Πηγή: skai.gr