Προανακριτική Παπαγγελόπουλου: Ώρα Ράικου - «Ρασπούτιν» σήμερα, Τρίτη

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Το κατώφλι της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, θα περάσει για πρώτη φορά στις 4 το μεσημέρι, η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, που έχει δώσει στον πρώην υπουργό το γνωστό προσωνύμιο «Ρασπούτιν» και φέρεται να έχει καταγγείλει αντιθεσμικές πρακτικές και παρασκηνιακές κινήσεις του ίδιου όχι μόνο στην υπόθεση Novartis αλλά και σε άλλες εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, καθώς και τηλεφωνικές απειλές σε βάρος της για να διαβιβάσει στη Βουλή άνευ στοιχείων δικογραφία για πολιτικά πρόσωπα.

Δεδομένων των εν λόγω στοιχείων η κατάθεση της κ. Ράικου θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για την πορεία της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης και είναι βέβαιο ότι δεν θα εξαντληθεί σε μία συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελένη Ράικου, που είχε παραιτηθεί από τη θέση της ενώ χειριζόταν την καταγγελλόμενη «σκευωρία Novartis», κατά την κατάθεσή της στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε καταγγείλει κατά πληροφορίες σειρά παρεμβάσεων του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο έργο της όσο ήταν επικεφαλής στην Εισαγγελία Διαφθοράς, αποδίδοντάς του τη μεθόδευση διαφόρων υποθέσεων, ενώ φέρεται να είχε προσκομίσει και σχετικά στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελένη Ράικου για όσα και σε άλλο χρόνο είχε καταγγείλει σε σχέση με τον ρόλο του περιβόητου «Ρασπούτιν», είχε καταθέσει μεταξύ άλλων ότι:  «Εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος "νταβατζή", υποδείκνυε  πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις, απαιτώντας άλλες φορές να υπάρξει άμεσα  άσκηση ποινικής δίωξης και όταν αντέτεινα ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης της, αυτός επιτακτικά  και με αφόρητη πίεση έλεγε "άσκησε την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν". Και σε άλλες περιπτώσεις προσώπων που ήθελε  να εξυπηρετήσει απαιτούσε και πάλι επιτακτικά  την εδώ και τώρα αρχειοθέτηση των εν λόγω δικογραφιών».

Ως προς το πολυσυζητημένο προσωνύμιο «Ρασπούτιν», η κ. Ράικου κατονομάζοντας ευθέως στις εισαγγελικές αρχές τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως τον επονομαζόμενο «Ρασπούτιν», φέρεται να είχε υποστηρίξει πως ο ίδιος είχε βαφτίσει τον εαυτό του έτσι.

Συγκεκριμένα, κατά πληροφορίες η ίδια είχε καταθέσει ότι: «Εξάλλου ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος  επαιρόμενος για το πόσο καλά σχεδίαζε και μεθόδευε καταστάσεις που παγίδευαν οποιονδήποτε στεκόταν εμπόδιο στη θέληση του αυτάρεσκα αυτοαποκαλούνταν ως ''Ρασπούτιν'', λέγοντας χαρακτηριστικά "όσοι με ξέρουν καλά έτσι με λένε". Γι' αυτό τον αποκαλούσα κι εγώ έτσι κι όλοι οι συνάδελφοί δικαστικοί έτσι τον ξέρουν».

Περιγράφοντας τις ασφυκτικές πιέσεις που τις είχε ασκήσει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για άρον άρον εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis, που έχει καταγγελθεί ως «πολιτική σκευωρία», η κ. Ράικου φέρεται να μιλά ακόμη και για απειλητικά τηλεφωνήματα του πρώην υπουργού στην ίδια, με στόχο να διαβιβάσει άνευ στοιχείων στη Βουλή δικογραφία για πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ.  

Αίσθηση είχαν προκαλέσει οι πληροφορίες για μία αποκαλυπτική στιχομυθία ανάμεσά τους στα τέλη Φεβρουαρίου 2017, που περιλαμβάνεται στην κατάθεσή της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Σε αυτή η ίδια αναφέρει κατά πληροφορίες ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος την κάλεσε στο τηλέφωνο και τη ρώτησε «τι κάνεις με τα πολιτικά πρόσωπα της Novartis... Στείλε τη δικογραφία της Novartis με πολιτικούς στη Βουλή». 

Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτή του απάντησε ότι χωρίς στοιχεία δε θα παραπέμψει κανέναν. «Στείλε τη δικογραφία και τα υπόλοιπα θα τα αναλάβουν άλλοι», φέρεται να επέμεινε ο κ. Παπαγγελόπουλος. 

«Δεν τα κάνω εγώ αυτά χωρίς στοιχεία, είμαι άλλης σχολής», αντέτεινε χαρακτηριστικά η κ. Ράικου, με τον τότε υπουργό να της απαντά: «Κάτσε τότε  και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου....» και να της κλείνει το τηλέφωνο.

Σε άλλο σημείο η ίδια φέρεται να έχει αναφέρει ότι παραιτήθηκε εξαιτίας του κυνηγητού που εξαπέλυσε εναντίον της το σύστημα "Ρασπούτιν" με στόχο την απομάκρυνση της και την  ανάληψη της υπόθεσης από την Ελένη Τουλουπακη. 

Φέρεται, δε, να έχει υποστηρίξει ότι είναι γνωστή η σχέση του κ. Παπαγγελόπουλου  με την νυν εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη κι ο τρόπος που λειτουργούσαν μεταξύ τους όπως αναφέρει και ο αντεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής.