Προανακριτική Παπαγγελόπουλου: Απόρρητα έγγραφα του FBI στη Βουλή από τον Ιωάννη Αγγελή

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Απόρρητα έγγραφα του FBI αναφορικά με την υπόθεση Novartis, βρίσκονται από το μεσημέρι στη διάθεση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την καταγγελλόμενη σκευωρία και το πιθανό παραδικαστικό κύκλωμα.

Το υλικό διαβιβάστηκε στην Επιτροπή από τον πρώην επόπτη της Εισαγγελίας  Διαφθοράς, Ιωάννη Αγγελή, συνοδεία πολυσέλιδης προσωπικής του επιστολής.

Σύμφωνα με μία πρώτη εικόνα μελών της Επιτροπής, τα έγγραφα αφορούν  εκθέσεις της Αμερικανικής Αρχής σχετικά με τα στοιχεία που είχε συλλέξει κατά τη δική της έρευνα και όχι αλληλογραφία μεταξύ των ελληνικών αρχών και του FBI.

Σημειώνεται ότι μερίδα εγγράφων του FBΙ έχουν ζητηθεί προ πολλού εκ μέρους της Προανακριτικής από την Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, τα οποία η ίδια αρνείται να κοινοποιήσει επικαλούμενη το απόρρητο του περιεχομένου τους και την απαιτούμενη έγκριση των αμερικανικών αρχών για τη δημοσιοποίησή τους. 

Πηγές ΝΔ για τα έγγραφα Αγγελή: Καμία εμπλοκή πολιτικών από το FBI

Η εμπλοκή τους μόνο στην Ελλάδα και η επιλεκτική χρήση εγγράφων στην Προανακριτική γεννά προβληματισμούς για τους χειρισμούς της Εισαγγελίας Διαφθοράς και συνιστά απόδειξη της κατασκευασμένης σκευωρίας από τον "Ρασπούτιν" άνευ αξιόπιστων στοιχείων. 

Ως απόδειξη των καταγγελιών περί σκευωρίας για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων με την υπόθεση Novartis, χωρίς την ύπαρξη αξιόπιστων στοιχείων, ερμηνεύουν πηγές της ΝΔ, τα νέα έγγραφα φωτιά από το FBI που διαβίβασε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, καθώς από αυτά προκύπτει ότι οι αμερικανικές αρχές δεν είχαν κανένα στοιχείο σε βάρος πολιτικών. 

Συγκεκριμένα, πηγές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, λαμβάνοντας γνώση του περιεχομένου των εγγράφων που απέστειλε ο κ. Αγγελής ως πρώην επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς συμπέραναν τα εξής: 

1. Πρόκειται για απλό πληροφοριακό υλικό που πρεπει να αποδειχθεί και όχι για στοιχεία αμερικανικής έρευνας. Υπάρχουν περισσότερα από τα 8 έγγραφα 
2. Το πληροφοριακό αυτο υλικό στηρίζεται σε 2 προστατευόμενους μάρτυρες στελέχη της εταιρείας που απο την περιγραφή προκύπτει με σαφήνεια ότι ο ένας τουλάχιστον είναι κοινός μάρτυρας και στην ελληνική έρευνα.
3. Αυτος ο κοινός μάρτυρας εχει καταθεσει διαφορετικά στοιχεια στις ΗΠΑ οπου δεν εμπλέκει τα 10 πολιτικά πρόσωπα και διαφορετικά στην Ελλάδα όπου τα εμπλέκει, γεγονός που γεννάει προβληματισμούς αναφορικά με την αξιοπιστία του. 
4. Τα εγγραφα του FBI δεν ειναι προϊόν δικαστικής συνδρομής ουτε είναι διαβαθμισμένα και ως εκ τούτου θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή και ενιαία να αποσταλούν στη Βουλή. 
5. Τα δέκα (10) πολιτικά πρόσωπα αναφέρονται, όλως τυχαίως, για πρώτη φορά στο τελευταίο έγγραφο που απεστάλη από τις αμερικανικές αρχές. 
6. Με απλα λόγια απο την έρευνα του FBI ουδέν στοιχείο υπάρχει σε βάρος πολιτικών προσώπων. Αντιθέτως η εδώ έρευνα ενέπλεξε τα 10 πολιτικά πρόσωπα για προφανής λόγους. 
7. Το γεγονός ότι από τις εισαγγελικές αρχές έγινε επιλεκτική χρήση όσων εγγράφων αναφέρονταν σε πολιτικά πρόσωπα και όχι του συνόλου της δικογραφίας υπό την επίκληση του δήθεν απόρρητου χαρακτήρα τους, γεννάει σοβαρούς προβληματισμούς ως προς το χειρισμό της υπόθεσης από Εισαγγελικούς λειτουργούς. 
8. Εάν αυτά τα έγγραφα είχαν αποσταλεί όπως έπρεπε έγκαιρα θα είχε αποδειχθεί αυτό που καθημερινά αποδεικνύεται στην προκαταρκτική, ότι η υπόθεση Νοβαρτις όσον αφορά τους πολτικους εχει κατασκευασθεί απο τον Ρασπουτιν χωρίς κανένα αξιόπιστο στοιχείο.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για έγγραφα FBI: "Καίνε" τους εμπνευστές της μετατροπής του σκανδάλου σε σκευωρία 

Εκ διαμέτρου αντίθετη ανάγνωση από εκείνη της ΝΔ, κάνουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ως προς το περιεχόμενο των εγγράφων του FBΙ, που διαβίβασε στη Βουλή ο Ιωάννης Αγγελής, συμφωνώντας μόνο ως προς το ότι πρόκειται για "βόμβα". 

Η αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορεί την πλειοψηφία για επιλεκτική διαρροή εγγράφων, υποστηρίζοντας ότι σε αντίθεση με όσα διατείνονται "γαλάζιες" πηγές, η δημοσιοποίησή τους στην " "έκαψε"  τους ίδιους τους εμπνευστές της μετατροπής του μεγάλου σκανδάλου, σε σκευωρία".

Πιο αναλυτικά, κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίαζαν: 

Έγγραφα βόμβα που επαναφέρουν στο προσκήνιο το πραγματικό σκάνδαλο Novartis, αποκαλύπτονται από τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που έφτασαν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής .

Τα έγγραφα των αμερικανικών αρχών βασίζονται  σε έρευνα του FBI και αναφέρονται στην περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018. Στο περιεχόμενο των επιστολών των αμερικανικών αρχών προς την ελληνική δικαιοσύνη, περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια πως στήθηκε το σκάνδαλό, πως γίνονταν οι παράνομες πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους, η δράση των εταιρειών που ξέπλεναν το «μαύρο χρήμα» της Novartis και ποια πολιτικά πρόσωπα συμμετείχαν στο μεγάλο «πάρτι» της φαρμακοβιομηχανίας. Επίσης αποκαλύπτεται ότι τα στοιχεία αυτά ήταν γνωστά στην Εισαγγελία Διαφθοράς, αρκετό καιρό πριν η κ. Ελένη Τουλουπάκη τεθεί επικεφαλής της.

Για μια ακόμη φορά, η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής (ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) έσπευσε να διαρρεύσει επιλεκτικά το συγκεκριμένο υλικό, στην προσπάθεια υποβάθμισης των στοιχείων και απαξίωσης της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μόνο που η δημοσιοποίηση των στοιχείων «έκαψε» τελικά τους ίδιους τους εμπνευστές της μετατροπής του μεγάλου σκανδάλου, σε σκευωρία.