Προαναγγελία Χατζηδάκη για νόμο επιτάχυνσης στις αντιρρήσεις επί δασικών χαρτών 

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των υπερβολικών  καθυστερήσεων στην εξέταση των αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών,  που έχουν οδηγήσει σε ομηρία χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, προανήγγειλε από τη Βουλή, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, αποκαλύπτοντας ότι από τις 170.000 αιτήσεις αντιρρήσεων που έχουν κατατεθεί τη διετία 2018-2019 σε όλη τη χώρα έχουν εξεταστεί μόλις οι 10.000. 

Επιτάχυνση εξέτασης των αντιρρήσεων επί δασικών χαρτών

«Αν αφήσω τα πράγματα ως έχουν η εξέταση θα ολοκληρωθεί σε 27 χρόνια», σχολίασε ο ίδιος, ανακοινώνοντας την πρόθεση του για την προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα βάλουν τέλος στην ομηρία των πολιτών και ταυτοχρόνως τάξη στο τοπίο των δασών.

Οι βασικές αλλαγές που επέρχονται

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει τις εξής δύο παρεμβάσεις: 

1.Αύξηση των Επιτροπών αντιρρήσεων και σύνδεση της αμοιβής των μελών τους με τον αριθμό των αιτήσεων που διεκπεραιώνουν

2.Δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης του ακινήτου σε περίπτωση δικαίωσης του πολίτη από την Επιτροπή Αντιρρήσεων ανεξαρτήτως εάν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης για όλο τον νομό στο οποίο βρίσκεται το ακίνητό του  

Τέλος στην απαλλοτρίωση περιουσίας και τον παραλογισμό

«Αυτό είναι απαλλοτρίωση περιουσίας και δεν πρόκειται να το δεχτούμε. Είναι παραλογισμός και πρέπει να τελειώσει», τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, αναφερόμενος στη σημερινή πρόβλεψη του νόμου για αξιοποίηση του ακινήτου μετά την ολοκλήρωση εξέτασης του συνόλου των αιτήσεων μίας περιοχής και απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Χρήστου Μπουκώρου, ο οποίος ανέδειξε το θέμα επιχειρώντας να βρεθεί άμεσα λύση.

Υπουργική απόφαση για αλλαγές στο εύρος του τι είναι δάσος - στο «κάδρο» οι αναδασμοί

Στα σημαντικά καταγράφεται και η προαναγγελία του Κωστή Χατζηδάκη για αλλαγή - μέσω υπουργικής απόφασης - του εύρους του πεδίου των δασικών χαρτών με επίκεντρο τους αναδασμούς, ώστε να ξεκαθαριστεί τι είναι δάσος και τι όχι, με στόχο να αντιμετωπιστούν καταφανείς περιπτώσεις εκτάσεων που ενώ δεν είναι δασικές «οι νόμοι λόγω δασικού φονταμενταλισμού», όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά, θεωρούν ότι πρόκειται για δάση.

«Δεν θα κυνηγήσουμε ανεμόμυλους. Θα μιλήσουμε με γεγονότα και φωτογραφίες»

Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε «σχιζοφρένεια» το φαινόμενο μία υπηρεσία του δημοσίου να έχει υπογράψει εδώ και δεκαετίες ότι μία έκταση είναι καλλιεργήσιμη και χωράφι μετά από αναδασμό και μία άλλη να το χαρακτηρίζει σήμερα δάσος και δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του ίδιου και της κυβέρνησης, τόνισε: «Πρέπει να βάλουμε μία τάξη. Σχεδιάζουμε ένα εθνικό σχέδιο. Να προστατέψουμε το δάσος. Δεν θα δώσουμε μάχες ανεμόμυλων. Δεν μπορεί το δημόσιο ως Δον Κιχώτης να μάχεται κατά φανταστικών εχθρών. Θα μιλήσουμε με γεγονότα και φωτογραφίες. Εκτός αν κάποια κόμματα όπως έγινε στο Ελληνικό θεωρούν ότι και τα τσιμέντα είναι δάση. Εμείς δεν το πιστεύουμε».