Πράξη τις δεσμεύσεις της κάνει η κυβέρνηση – Τα μέτρα και οι ελαφρύνσεις που έταξε προεκλογικά και ήδη ψήφισε στη Βουλή

Πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και πριν καν κλείσει μήνα από την ανάληψη της δεύτερης θητείας της, η κυβέρνηση κάνει πράξη τα όσα σχεδίασε, κοστολόγησε και υποσχέθηκε στους πολίτες με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και πριν καν κλείσει μήνα από την ανάληψη της δεύτερης θητείας της, η κυβέρνηση κάνει πράξη τα όσα σχεδίασε, κοστολόγησε και υποσχέθηκε στους πολίτες με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας, με το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή και δρομολογεί σειρά αυξήσεων και ενισχύσεων των πολιτών.

Αυξήσεις αποδοχών στο Δημόσιο μετά από 14 χρόνια, μειώσεις φόρων και μέτρα στήριξης απέναντι στην ακρίβεια, τίθενται σε άμεση εφαρμογή σηματοδοτώντας "την συνέπεια λόγων και έργων" όπως τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή υπενθυμίζοντας ότι το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών ενσωματώνει περίπου τις μισές από τις προεκλογικές δεσμεύσεις. " Αποδεικνύεται έτσι ότι μένουμε πιστοί στα συνθήματά μας. Το λέμε και το κάνουμε και προχωράμε σταθερά και τολμηρά μπροστά διαψεύδοντας όλους εκείνους που προεκλογικά αμφισβητούσαν την εγκυρότητα του προγράμματός μας" δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο προϋπολογισμός των νέων μέτρων φθάνει στο 1,1 δισ. ετησίως στα 4,4 δισ. σε βάθος τετραετίας, και όπως παρατήρησε ο πρωθυπουργός, πλησιάζει στο 50% του συνολικού πλάνου ύψους 9.1 δισ. "Και αυτό κλείνει οριστικά κάθε συζήτηση γύρω από το ποιος διαθέτει κοστολογημένο σχέδιο δράσης" ανέφερε.

Με βάση τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν, από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αύξηση 70 ευρώ μεικτά στο μισθό τους και 30% στο επίδομα θέσης ευθύνης. Πρόσθετη αύξηση 20 – 50 ευρώ προβλέπεται για τα οικογενειακά επιδόματα.

Οι πανεπιστημιακοί θα λάβουν επίδομα βιβλιοθήκης 100 έως και 200 ευρώ και οι ένστολοι θα δουν αυξήσεις 30% στο επίδομα παραμεθορίου και 13% έως και 27% στο επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας.

Παράλληλα το 2024 αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για παιδιά και μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ έως και 10% εφόσον το ακίνητο ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές.

Παρατείνεται μέχρι τον Οκτώβριο το market pass που κυμαίνεται από 22 έως και 100 ευρώ το μήνα και προβλέπεται επίδομα youth pass 150 ευρώ για κάθε νέο που συμπληρώνει τα 18 και τα 19 έτη. Επίσης, παρατείνεται έως το τέλος του έτους το καλάθι του νοικοκυριού καθώς και η διάταξη που θέτει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Απαλλάσσονται, επίσης, από τη συμμετοχή στα φάρμακα οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα "ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ".

Και ναι και όχι από ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Παρά τις ενισχυτικές για τους πολίτες διατάξεις, το νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών καταψήφισε επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, και στήριξε μόνο ορισμένες διατάξεις, παρά την αντίθετη αρχική τοποθέτηση του εισηγητή του Χάρη Μαμουλάκη. Ενώ ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος λίγο αργότερα χαρακτήριζε πασαλείμματα τις ρυθμίσεις αλλά ψήφισαν τελικά τα άρθρα "που δίνουν έστω και κάτι στην κοινωνία". Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έκανε επίσης λόγο για "υποκρισία και πολιτική επιδομάτων της κυβέρνησης", κατηγορώντας την παράλληλα, ότι 'φέρνει από την πίσω πόρτα ρυθμίσεις, όπως αυτές που αφορούν στην επιστροφή στο δημόσιο της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ".

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και το ΠΑΣΟΚ, παρότι ψήφισε τα άρθρα που στηρίζουν τους πιο ευάλωτους, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να υποστηρίζει ότι δεν έχει στρατηγική αντίληψη για τη χώρα και δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της κοινωνίας. "Δεν έχει ολοκληρωμένη και συνεκτική στρατηγική για το δημογραφικό, τη στεγαστική πολιτική για τους νέους, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ωστόσο, θα υπερψηφίσουμε όσα άρθρα στηρίζουν τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Κάτι που με σοβαρότητα κάναμε διαχρονικά". Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση, με το οικονομικό νομοσχέδιο που προτείνει, παραδέχεται ότι απέτυχαν οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις της για την προστασία του εισοδήματος των πολιτών, ενώ  χαρακτήρισε αποσπασματικά και αλυσιτελή τα μέτρα που περιλαμβάνονται, καθώς ανέχεται την αισχροκέρδεια.

Την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σχολίασε κατά την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός με χροιά απορίας παρατηρώντας ότι "Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζουν τις πρώτες αυξήσεις που δίνονται σε δημοσίους υπαλλήλους εδώ και 14 χρόνια".

Επιπλέον μέτρα για τους πυρόπληκτους

Με τροπολογία που προστέθηκε στο νομοσχέδιο προβλέπεται τριετής αναστολή του ΕΝΦΙΑ για όσα ακίνητα βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές και έχουν κριθεί επικίνδυνα ή ακατάλληλα για χρήση.

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στις ίδιες περιοχές να θέσουν το προσωπικό τους σε αναστολή εργασίας έως και τρεις μήνες και οι εργαζόμενοι θα λάβουν από το δημόσιο 534 ευρώ το μήνα.

Προβλέπεται ακόμη στο νομοσχέδιο η επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον έλεγχο του δημοσίου.​

Πηγή: skai.gr