ΚΑΙΡΟΣ

Ποτάμι για συντάξεις αιρετών: Ισονομία για όλους

Το ζήτημα των προνομίων των αιρετών της Βουλής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε ότι αφορά την εισφορά αλληλεγγύης και τις περικοπές συντάξεων, φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές από το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς και Γιώργος Μαυρωτάς, καλώντας την Υπουργό Εργασίας να εξηγήσει πώς θα εναρμονιστεί το σύστημα συντάξεων όλων των αιρετών με εκείνο που ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες.

Στην ερώτησή τους προς την Έφη Αχτσιόγλου, οι δύο βουλευτές, επισημαίνουν ότι τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα παράθυρα απαλλαγών από τις περικοπές που αφήνουν οι νόμοι, οδηγούν για άλλη μια φορά και μάλιστα εν μέσω κρίσης στην απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα «καθώς το αίσθημα ισονομίας και ισότιμης μεταχείρισης από το κράτος τίθεται εν αμφιβόλω».

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ νομοθέτησε και το θέμα, που αναδείχθηκε πρόσφατα, σχετικά με τη μείωση στα ποσά ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τα οποία οφείλουν να αποδίδουν τα μέλη της Κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι αιρετοί των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς», τονίζουν οι ίδιοι.

Οι κύριοι Αμυράς και Μαυρωτάς ρωτούν την Έφη Αχτσιόγλου εάν είναι ενήμερη για τις συνεχείς αλλαγές και τις “ειδικές” τροπολογίες, που έχουν – όπως υπογραμμίζουν - δημιουργήσει ένα θολό και ασαφές πλαίσιο σε σχέση με το ισχύον ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς των βουλευτών και των άλλων αιρετών, καλώντας την να ανοίξει τα χαρτιά της ως προς τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει για να εξισωθούν τα δικαιώματα πολιτών και αιρετών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:


Η ολοένα αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους πολιτικούς και την πολιτική, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει όλους όσοι μετέχουν στην πολιτική σκηνή και πρωτευόντως την ίδια την Κυβέρνηση και τη Βουλή των Ελλήνων. Καθήκον επομένως του πολιτικού συστήματος της χώρας, ειδικά στην περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που ζούμε, είναι να αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης και το αίσθημα ισονομίας και ισότιμης μεταχείρισης ως προς τους πολίτες.

Όταν το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό ζήτημα το οποίο αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας, με συνεχείς περικοπές συντάξεων, με αύξηση εισφορών και με μείωση κινήτρων ασφάλισης, διέπεται από άλλους κανόνες για τους πολίτες και άλλους για τους αιρετούς όπως βουλευτές, δημάρχους, πρώην νομάρχες κ.ο.κ, τότε η προαναφερθείσα έλλειψη εμπιστοσύνης και το αίσθημα αδικίας διογνώνεται.

Με δεδομένο ότι ο ν.4387/2016 της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το νέο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα και τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) πλήττει μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας και ιδίως τους αυτοαπασχολούμενους, ενώ παρουσιάζει στην πράξη πολλά προβλήματα εφαρμογής, αναδεικνύεται ότι οι σχετικές διατάξεις του για την υπαγωγή στον ΕΦΚΑ δεν αφορούν τους βουλευτές και τους λοιπούς αιρετούς.

Με πρόσφατη μάλιστα την έτερη ανάδειξη του θέματος για τη μείωση στα ποσά ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης τα οποία οφείλουν να αποδίδουν τα μέλη της Κυβέρνησης, οι βουλευτές , οι αιρετοί των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, την οποία και αυτή νομοθέτησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προκαλείται ως είναι λογικό το κοινό αίσθημα.

Επειδή η πολυνομία και οι συνεχείς αλλαγές, τροποποιήσεις αλλά και οι «ειδικές» τροπολογίες έχουν δημιουργήσει ένα θολό και ασαφές πλαίσιο σε σχέση με το ισχύον ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς των βουλευτών και των άλλων αιρετών.

Επειδή είναι απολύτως απαραίτητη η ύπαρξη διαφάνειας και σαφήνειας στους νόμους, προκειμένου ο πολίτης να είναι σε θέση να γνωρίζει τι πραγματικά ισχύει και να μην αφήνονται υπόνοιες για «παράθυρα» σε ημετέρους και σε ευνοούμενους της κάθε Κυβέρνησης.

Και επειδή είναι εξαιρετικά σημαντικό σε συμβολικό επίπεδο, αλλά και για την εμπέδωση της ισονομίας σε ένα αρνητικό οικονομικό και κοινωνικό κλίμα για τη χώρα.

Ερωτάται η κα. Υπουργός:


Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά