Πώς αντιδρά η Αθήνα στο μπαράζ προκλήσεων από Τουρκία- Ερντογάν

Κεντρική εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι θα αποχωρήσει το Ορούτς Ρεις και πως αναμένει την αποκλιμάκωση που έχει διαμηνύσει η Τουρκία το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη και η οποία χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια σύμφωνα με τους ίδιους.

Σημειώνεται ότι σήμερα, Κυριακή, αναμένεται να λήξει η παράνομη τουρκική Navtex.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να αποσυρθεί το Ορούτς Ρέις. Αν δεν αποσυρθεί και συνεχίσει να κυκλοφορεί με νέα Navtex, θα είναι για λίγες μέρες, καθώς η Άγκυρα γνωρίζει ότι ένα τέτοιο βήμα δεν είναι υπέρ της ενόψει της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συζητήθηκε, ωστόσο, το ενδεχόμενο της παράτασης της Navtex, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

Έχει υπάρξει ένα σενάριο τις προηγούμενες μέρες ότι στο διάστημα από τώρα έως και την σύνοδο κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου μπορεί η Τουρκία να ρίξει στο τραπέζι το χαρτί των διερευνητικών επαφών σε μια προσπάθεια να παγιδεύσει την Ελλάδα και να δείξει στους Ευρωπαίους ότι κοιτάξτε εγώ είμαι διαθέσιμη για διάλογο. 

Είναι σαφές από την Ελληνική κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα διερευνητικών επαφών πριν την Σύνοδο Κορυφής. 

Όσον αφορά την Σύνοδο, αυτή θα γίνει με φυσική παρουσία και αυτό είναι σημαντικό καθώς όποια διαπραγμάτευση για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας που είναι στο τραπέζι και από αρκετές άλλες χώρες δεν μπορεί να γίνει σε μια τηλεδιάσκεψη των χωρών. 

‘Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές είμαστε σε ένα σημείο καμπής, όλα είναι ανοιχτά. 

Παράλληλα μένει να φανεί ποια θα είναι η συνεννόηση Μακρόν – Μέρκελ για το ζήτημα.  

Επιπλέον, ξεκινά τη Δευτέρα 30/11 η άσκηση Μέδουσα, στην οποία θα συμμετέχουν, πέρα από την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μάλιστα με δική τους πρωτοβουλία. Ουσιαστικά, πρόκειται για την επιχειρησιακή εκπαίδευση των μελών της συμμαχίας που έχει συσταθεί προκειμένου να παρακολουθεί τις παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: skai.gr