ΚΑΙΡΟΣ

Πολιτική κόντρα για την απολιγνιτοποίηση

Πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για ξεπούλημα και υπονόμευση της ενεργειακής μετάβασης με την κυβέρνηση να καταλογίζει υποκρισία στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν διαθέτει σχέδιο «για την επάρκεια του ενεργειακού συστήματος, καμία ειδική στρατηγική για την ενεργειακή μετάβαση και τις λιγνιτικές περιοχές, καμία διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, κανένα αναπτυξιακό σχέδιο για τους εργαζόμενους και τις τοπικές οικονομίες».

Ο κ. Χαρίτσης, τονίζει ότι απαιτείται ένα αξιόπιστο και μακροπρόσθεσμο σχέδιο, με εξασφαλισμένους πόρους, που θα διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση στη μετα-λιγνιτική εποχή και αναφέρει ότι η «μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, της μεγάλης πρόκλησης της εποχής μας».

«Καλούμε (την κυβέρνηση) να εγκαταλείψει άμεσα την πολιτική ξεπουλήματος των δημόσιων εταιρειών και δικτύων ενέργειας της χώρας, που υπονομεύει την ενεργειακή μετάβαση ευνοώντας λίγους και εκλεκτούς», ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

Κ. Χατζηδάκης: Υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ για τον λιγνίτη

Για υποκρισία και θράσος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης απευθύνοντας πέντε ερωτήματα για το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα στο πλαίσιο συνεντεύξεων στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Παραπολιτικά και Alpha, ο υπουργός στάθηκε στα εξής:

Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τις δικές του συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες με το σκεπτικό ότι οι εξορύξεις υδρογονανθράκων είναι επιβαρυντικές για το περιβάλλον. Το ίδιο υποτιθέμενο οικολογικό κόμμα, μας λέει «Ζήτω ο λιγνίτης».

Δεύτερον, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε δυο φορές να πουλήσει λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και τη δεύτερη φορά χωρίς κατώτατο όριο στο τίμημα. Αλλά δεν βρέθηκε ούτε ένας αγοραστής γιατί οι λιγνιτικές μονάδες έχουν γίνει ζημιογόνες και βαρίδι για τη ΔΕΗ.

Τρίτον, σε 14 ευρωπαϊκές χώρες έχει ήδη σταματήσει τελείως η ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα, ενώ στη Γερμανία όπου επίσης οι ανθρακικές μονάδες θα αποσυρθούν, αλλά αργότερα, ο λιθάνθρακας έχει υψηλότερη ενεργειακή απόδοση από τον ελληνικό λιγνίτη και είναι οριακά κερδοφόρος.

Τέταρτον, η ΔΕΗ δεν αντέχει να επιβαρύνεται με 200 και 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο. «Εάν δεν είχαμε πάρει έκτακτα μέτρα το καλοκαίρι -μετά την πλήρως αποτυχημένη διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ- αυτή την ώρα η συζήτηση που κάνουμε δεν θα υπήρχε, διότι δεν θα υπήρχε ούτε ζήτημα απολιγνιτοποίησης ούτε ζήτημα ΔΕΗ συνολικά.

Η ΔΕΗ θα είχε κλείσει, με όλες τις δραματικές συνέπειες στην οικονομία. Γι΄αυτό απορώ ακόμη πώς έχει αυτό το απόθεμα θράσους ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Πέμπτον, τόνισε ότι «πέραν της αποτυχημένης προσπάθειας να ιδιωτικοποιήσουν τις λιγνιτικές μονάδες, ξεχνάνε «οι εισαγγελείς», «οι υπερασπιστές του λιγνίτη» σήμερα, ότι την τελευταία δεκαετία η παραγωγή των λιγνιτικών μονάδων μειώθηκε από τις 30.000 στις 10.000 γιγαβατώρες και η μισή μείωση έγινε επί των δικών τους ημερών».

«Καταλαβαίνω την ανησυχία των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης γιατί μετά από 50-60 χρόνια αλλάζει η ζωή τους. Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνω είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα ξεπέρασε και τον χειρότερο εαυτό του», είπε ο κ. Χατζηδάκης και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για πολιτικό θέατρο και κοντόφθαλμη αντιπολίτευση.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ