«Πόλεμος» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στη «σκιά» του Τατοΐου

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Πολιτική αντιπαράθεση με "πινγκ πονγκ" ανακοινώσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και εκατέρωθεν βολές, πυροδότησε η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη κατόπιν πρόσκλησης του Πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου, στην έπαυλη Dumfries House, στη Σκωτία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο ιστορικό κτήριο και στο κτήμα, τα οποία διαχειρίζεται από το 2007 το Ίδρυμα του Πρίγκιπα (The Prince's Foundation), προχωρώντας σε σημαντικά έργα αποκατάστασης ώστε να διαφυλαχθεί η σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος για άλλη μια φορά εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα, βρέθηκε η ολιστική στρατηγική που έχει εφαρμόσει το Ίδρυμα του Πρίγκιπα για την αποκατάσταση της έπαυλης Dumfries και του κτήματος που την περιβάλλει, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών δράσεων και την ανάδειξη του κτήματος σε «πράσινο» τοπόσημο που είναι ανοιχτό στους πολίτες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και προσφέρει θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία.

Η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού και η αναζήτηση από ελληνικής πλευράς ιδεών από τον τρόπο ανάπτυξης του Dumfries House για τη μελλοντική αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην αντιπολίτευση και πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήγαγε και αυτό το θέμα, σε ζήτημα σφοδρής αντιπαράθεσης και με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε ως "μέγιστη προσβολή προς τους πολίτες" την απόκτηση τεχνογνωσίας για την αξιοποίηση των βασιλικών κτημάτων, υποδεικνύοντας στον πρωθυπουργό πως " καλό θα ήταν να αντιληφθεί ότι πρέπει να ενεργεί, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ως εκλεγμένος πρωθυπουργός και όχι ως αυλάρχης των Γλύξμπουργκ". Στην ανακοίνωση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης γίνεται αναφορά και στη διαμάχη του ελληνικού δημοσίου με την τέως βασιλική οικογένεια και προσθέτει: " Το Τατόι αποτελεί κτήμα του ελληνικού λαού, που πλήρωσε γι' αυτόν τον λόγο αδρά αποζημίωση στην τέως βασιλική οικογένεια, η οποία -ως γνωστόν- είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας. Το νέο "unfair" της οικογένειας Μητσοτάκη δεν θα μείνει αναπάντητο από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες όποτε τολμήσει να στήσει κάλπες».

Μομφή που έσπευσε να απαντήσει με δική της ανακοίνωση η ΝΔ κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για ψέμματα και υποκρισία και υπενθυμίζοντας: "Όταν ο κ. Τσίπρας υποδεχόταν τον Πρίγκηπα Κάρολο στην Αθήνα το 2018, μιλούσε για "επίσκεψη ορόσημο". Σήμερα που ο Πρωθυπουργός αποδεχόμενος πρόσκληση του Πρίγκηπα Καρόλου τον συναντά στη Σκωτία, ο ΣΥΡΙΖΑ ψελλίζει διάφορα ακατανόητα συνομωσιολογικά. Ύστερα αναρωτιούνται γιατί ουδείς τους παίρνει στα σοβαρά".

Ακολούθησε κι δεύτερος γύρος ανακοινώσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει πως "Η σημερινή ηγεσία της ΝΔ επιβεβαίωσε ξανά πως το κόλλημα που έχει με τους Γλύξμπουργκ είναι διαχρονικό και αταλάντευτο" και τη ΝΔ να ανταπαντά πως «Χρειάζεται μεγάλο απόθεμα γελοιότητας για να προσπαθεί κάποιος να συνδέσει την αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου, ώστε να αποτελέσει έναν χώρο αναψυχής για τους πολίτες, με πολιτειακό θέμα που λύθηκε οριστικά με πρωτοβουλία του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή το 1974. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει για άλλη μια φορά, ότι τα αποθέματα γελοιότητας που διαθέτει είναι ανεξάντλητα».

Αντίθετο στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού στάθηκε και το ΚΚΕ το οποίο συνέστησε : "αν ο κύριος Μητσοτάκης ήθελε πραγματικά ιδέες για το κτήμα Τατοΐου, δεν ήταν ανάγκη να τις αναζητήσει στη Σκωτία και σε συναντήσεις με πρίγκιπες. Θα μπορούσε να τις βρει στις προτάσεις των κατοίκων και των μαζικών φορέων της περιοχής, που εδώ και χρόνια διεκδικούν την αξιοποίηση του κτήματος προς όφελος του λαού όλου του Λεκανοπεδίου, μαζί με την αποκατάσταση και προστασία του παρακείμενου δάσους. Όλα τα άλλα παραπέμπουν σε επιχειρηματική εκμετάλλευση.

Η ανάπτυξη του Dumfries House

Η ανάπτυξη του Dumfries House είναι εντυπωσιακή και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αναγέννησης, με γνώμονα την πολιτιστική κληρονομιά.

Το Dumfries House, διαχειρίζεται το Ίδρυμα του Πρίγκιπα της Ουαλίας με τη μορφή κοινωνικής προσφοράς. Αυτό σημαίνει, ότι μετά την αναπαλαίωσή του αποδόθηκε στο κοινό αλλά και δημιουργήθηκαν πολλές θέσεις εργασίας . 

Το σπίτι και το κτήμα είναι καταγεγραμμένα ως σημαντικές πτυχές της σκωτσέζικης κληρονομιάς και αποτελούν πλέον μια αυτάρκη επιχείρηση, καταφέρνοντας να είναι πόλος έλξης επισκεπτών, προσφέροντας υπηρεσίες και διαθέτοντας χώρους φιλοξενίας και εκδηλώσεων.  Φιλοξενεί επίσης πολλά ξεχωριστά εκπαιδευτικά κέντρα, τα οποία μπορούν να επισκεφθούν οι μαθητές για να μάθουν για θέματα που κυμαίνονται από την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM), έως τη γεωργία . Δίνοντας έμφαση στη σύνδεση με τη φύση, το Ίδρυμα του Πρίγκιπα υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές στο Dumfries, προσφέροντας προγράμματα που εστιάζουν στον σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον, στα οποία περιλαμβάνονται μαθήματα για πρακτικές αειφορίας, την παραγωγή τροφής και για την κηπουρική.

Τα έργα στο Τατόι και οι επενδύσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σκωτία και αναφέρθηκε στο σχέδιο και τις ενέργειες που έχουν ήδη δρομολογηθεί από την κυβέρνηση για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου. "Ο προϋπολογισμός των έργων που εκτελεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο π. Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου ανέρχεται σε 75 εκατ.  ευρώ και προέρχεται από διάφορους πόρους από το ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και από χορηγίες ιδιωτών" είπε και πρόσθεσε "τα έργα είναι σε εξέλιξη και ο χρονικός ορίζοντας για την υλοποίησή τους είναι η 31η Δεκεμβρίου 2025. Για τις μουσειολογικές μελέτες έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με τους πλέον εξειδικευμένους φορείς και με επιστήμονες".

Σε ότι αφορά το θέμα των χρήσεων των κτιρίων που αποτελούσε πεδίο αντιπαραθέσεων για πολλά χρόνια μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, όπως είπε ο κ. Οικονόμου λύθηκε με απόλυτη συναίνεση, ενώ σε ότι αφορά στον καθορισμό των χρήσεων "έγινε με βάση τις επιθυμητές από το Δημόσιο χρήσεις συγκεκριμένων κτιρίων και με βάση την μελέτη βιωσιμότητας που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2021. Το Δημόσιο αποκαθιστά και διαχειρίζεται 32 κτίρια, ενώ προς αξιοποίηση σε ιδιώτες-επενδυτές θα δοθούν 22 κτίρια" σημείωσε.

Επιπλέον τα κτίρια που παραχωρούνται σε ιδιώτες επενδυτές για συγκεκριμένες χρήσεις θα πρέπει να έχουν το ίδιο περίπου ανταποδοτικό ισοδύναμο παρατήρησε και γνωστοποίησε πως "ετοιμάζεται η σύσταση Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για να βγάλει τις προκηρύξεις για τους ιδιώτες. Ο προγραμματισμός μας είναι η εταιρεία, μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και των έργων, που υλοποιεί το Δημόσιο εντός του κτήματος, να μετεξελιχθεί σε Φορέα Διαχείρισης του Τατοΐου  υπό μορφή ΝΠΙΔ με τη συμμετοχή στην Διοίκησή του εκπροσώπων του Δημοσίου, της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και ιδιωτών".