Πλεύρης: Να καταργηθεί πλήρως η δυνατότητα υπό όρους γάμου με ανήλικο στην Ελλάδα

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Την απόλυτη προστασία της ανηλικότητας μέσω της κατάργησης του άρθρου του Αστικού Δικαίου που επιτρέπει υπό όρους γάμο ενηλίκου με ανήλικο στην Ελλάδα, ζητάει ο βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται περί προσβολής δικαιωμάτων και ιδίως των γυναικών . 

Ο κ. Πλεύρης επικαλείται το άρθρο 1350 του Αστικού Κώδικα σύμφωνα με το οποίο ο μελλόνυμφος θα πρέπει να είναι ενήλικος, αλλά δίνεται δυνατότητα και για γάμο με μελλόνυμφο ανήλικο άτομο, εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος. 

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει ο βουλευτής της ΝΔ, το εν λόγω άρθρο ορίζει ότι: «Για τη σύναψη γάμου απαιτείται συμφωνία των μελλονύμφων. Οι σχετικές δηλώσεις γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσμία. Οι μελλόνυμφοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους. Το δικαστήριο μπορεί, αφού ακούσει τους μελλονύμφους και τα πρόσωπα που ασκούν την επιμέλεια του ανηλίκου, να επιτρέψει το γάμο και πριν από τη συμπλήρωση αυτής της ηλικίας, αν η τέλεσή του επιβάλλεται από σπουδαίο λόγο». 

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη αυτή η πρόβλεψη, αφήνει ανοικτό τον κίνδυνο εκμετάλλευσης της ανηλικότητας και σύναψης γάμων μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων χωρίς μάλιστα κανέναν ηλικιακό περιορισμό. Η δε επίκληση σπουδαίου λόγου όπως αναφέρει είναι πολύ γενική. 

"Δεν πρέπει μάλιστα να παραγνωρίζεται ότι μελλόνυμφοι είναι πρωτίστως γυναίκες ανήλικες που μπορεί να υποχρεωθούν σε δήλωση λόγω πιέσεων της οικογένειας τους ή του κοινωνικού περιβάλλοντος ειδικά σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες ή κλειστές κοινωνίες", σημειώνει  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και ερωτά τον Υπουργό Δικαιοσύνης αν προτίθεται να τροποποιήσει το συγκεκριμένο άρθρο.

Πηγή: skai.gr