Πλεύρης σε ΣΚΑΪ: Καμία σκέψη για επέκταση της υποχρεωτικότητας-Δεν θα γίνουν τοπικά λοκντάουν

Τα «χαρτιά» της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας άνοιξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης

Όπως επισήμανε ο Υπουργός, με βάση τα τωρινά δεδομένα δεν βρίσκεται στις σκέψεις της κυβέρνησης η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και το μοναδικό σενάριο που θα ανοίξει την συγκεκριμένη συζήτηση είναι να αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να υπάρξουν ομάδες που η υποχρεωτικότητα θα είναι συνταγματικά επιτρεπτή. «Η υποχρεωτικότητα μπαίνει όπου πραγματικά υπάρχει ο κίνδυνος της δημόσιας υγείας και όχι ο κίνδυνος της ατομικής εποιλογής», εξήγησε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις κόκκινες περιοχές,ο  κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν οριζόντια περιοριστικά μέτρα ούτε τοπικά λοκντάουν. «Περιορισμοί μπορεί να τεθούν σε ισχύ στους κοινούς χώρους που συνυπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι για να προστευτούν οι δεύτεροι», πρόσθεσε ο Υπουργός

Μάλιστα ο κ. Πλεύρης στάθηκε στην σημασία του εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι τα νούμερα είναι καταλυτικά: «Ο κορωνοϊός σκοτώνει άπαντες, αλλά πλήτει 20-25 φορές περισσότερο σε επίπεδο σοβαρής νόσησης, τους ανεμβολίαστους . Όσοι εμβολιασμένοι βρίσκονται στις ΜΕΘ, είναι άνω των 70 ετών με υποκείμενα νοσήματα»

Ενισχύσεις στο ΕΣΥ

Επίσης για την ενίσχυση ΕΣΥ, ο Υπουργός ανέφερε πως δεν αποκλείεται να επιταχθούν περισσότεροι γιατροί, ενώ δήλωσε πως το Σύστημα Υγείας θωρακίζεται με 200 νέες κλίνες στη Θεσσαλονίκη και 30 κλίνες για κόβιντ και 30 non-κόβιντ περιστατικά σε Λάρισα και Βόλο

Σημαντική και αναγκαία η 3η δόση

Αναφορικά με την 3η εμβολιαστική δόση ο υπουργός τόνισε πως είναι σημαντική και αναγκαία ειδικά για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ όπως είπε η χορήγηση της θα γίνει διαθέσιμη για όλο τον ενήλικο πληθυσμό.

Επιπλέον, δήλωσε πως θα σταλούν sms υπενθύμισης στους άνω των 60 που έχουν περάσει 6 μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό τους, ώστε να προχωρήσουν σε προγραμματισμό ραντεβού για την χορήγησης της 3ης δόσης .

Τα δεδομένα για τα μονοκλωνικά και τα νέα φάρμακα

Όσον αφορά στην χορήγηση μονοκλωνικών και φαρμάκων ο Υπουργός σημείωσε πως τα μονοκλωνικά θα έρθουν στην χώρα μας μέχρι το τέλος του έτους, ακόμα και αν δεν έχουν λάβει τελική έγκριση από τον Οργανισμό Φαρμάκων, όπως και ορίζεται στην τροπολογία που θα φέρει η κυβέρνηση.

Για τα φάρμακα, τόνισε ότι θα χορηγούνται στην πρώτη φάση της λοίμωξης με covid (όχι κατά την παραμονή του ασθενή στη ΜΕΘ) και θα είναι διαθέσιμα από το 2022, ενώ θα απευθύνονται κυριώς σε ευάλωτο πληθυσμό.Όπως δήλωσε οι θεραπείες με τα παραπάνω φάρμακα θα είναι ακριβές από 700-800 ευρώ εώς και 2.000, με τις παρενέργεις να είναι πιο έντονες σε σύγκριση με τα εμβόλια.
 

Πηγή: skai.gr