Πλακιωτάκης – Κατρούγκαλος στον ΣΚΑΪ για τις διερευνητικές με Τουρκία

Για την επιθετική ρητορική αξιωματούχων της Τουρκίας λίγο πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου, μίλησαν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι η Τουρκία συνιστά πρόβλημα  όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την ευρύτερη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου καθώς δυστυχώς, ο Ερντογάν την έχει μετατρέψει σε κράτος – πειρατή, με συνεχείς παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και προκλητικές συμπεριφορές.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε, αντιμετώπισε αυτή την κατάσταση με υπευθυνότητα, σύνεση και αποφασιστικότητα και κυρίως με στρατηγική προσέγγιση, κάνοντας ξεκάθαρο και στο πεδίο ότι δεν επιτρέπει σε κανέναν να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενισχύοντας διεθνείς συμμαχίες αλλά και την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ενόψει των διερευνητικών τόνισε ότι η Άγκυρα θα σκεφτεί πως από τη μια η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να επιβάλει κυρώσεις οικονομικές ενώ ήδη της έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος να λυθούν οι διαφορές με την Τουρκία και αυτό δήλωσε από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, πρόσθεσε, οι διερευνητικές ξεκινούν υπονομευμένες, διότι ο πρωθυπουργός, έχει αποτύχει να πετύχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκείνο το πλαίσιο κυρώσεων που θα εξασφάλιζε εγγυήσεις ότι ο διάλογος θα εξελιχθεί στη βάση που πρέπει, δηλαδή του Διεθνούς Δικαίου, χωρίς προκλήσεις στο πεδίο και απειλές για χρήση βίας.

Πηγή: skai.gr