Κλείσιμο

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Αιχμές για χώρες που «δεν δείχνουν αλληλεγγύη» στο ενεργειακό από τον Πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός κατά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Κομισιόν, έθιξε το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης επισημαίνοντας πως στις επόμενες συνόδους πρέπει να βρεθεί λύση η οποία θα ανακουφίζει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κρατικούς προϋπολογισμούς

Διπλό μήνυμα αφενός προς την Τουρκία κι αφετέρου προς το Βερολίνο για τα ενεργειακά απέστειλε κατά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Σόφια, απέστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, κατά την συνάντηση που δεν πραγματοποιήθηκε τελικά στην Αθήνα άλλα έλαβε χώρα στην Βουλγαρία, τόνισε πως είναι έτοιμος να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας έναντι των επιβουλών της Τουρκίας.

«Η χώρα μας θέλει το διεθνές δίκαιο και το διάλογο μέσω αυτού και μόνο» είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζητώντας την στήριξη της Ευρώπης στις ελληνικές θέσεις.

Επιπρόσθετα, έθιξε το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης επισημαίνοντας πως στις επόμενες συνόδους πρέπει να βρεθεί λύση η οποία θα ανακουφίζει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κρατικούς προϋπολογισμούς οι οποίοι δεν μπορούν να σηκώσουν αυτό το βάρος.

Επέμεινε μάλιστα στην θέση του για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, λύση την οποία, προς το παρόν, τόσο οι χώρες του Βορρά κι η Γερμανία  όσο και η Κομισιόν γενικότερα, απορρίπτουν.

Σε δύο στρατόπεδα η Ευρώπη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει σε κάθε περίπτωση το παρασκήνιο γύρω από το ζήτημα του φυσικού αερίου, στις Βρυξέλλες.

Γερμανία, Κομισιόν αλλά και άλλες χώρες που τάσσονται επίσης κατά της επιβολής πλαφόν, τίθενται από την μια πλευρά, γιατί όπως ουσιαστικά υπαινίχθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχουν την οικονομική ευχέρεια να μπορούν να το πληρώσουν ακριβότερα, ενώ στο «απέναντι στρατόπεδο» βρίσκονται 15 χώρες- ανάμεσα τους η Ελλάδα που επιζητούν να μπει ένα όριο στις τιμές.

Για αυτό το λόγο μάλιστα, υπήρξε και αρκετός εκνευρισμός χθες στο ευρωπαϊκό συμβούλιο καθώς οι 15 χώρες επιμένουν καιρό τώρα ( Ήδη από το προηγούμενο συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας), στην θέση αυτή, δίνοντας σαφέστατη εντολή προς την Κομισιόν να καταθέσει κάποια πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση, πράγμα που δεν έχει συμβεί.

Με βάση τα δεδομένα, αυτό που υποστηρίζεται ευρέως πλέον είναι κατ’ ουσίαν πως και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντάσσεται με την Γερμανία η οποία δηλώνει ανοικτά πως δεν υποστηρίζει την επιβολή πλαφόν τόσο για λόγους ιδεολογικούς όσο και εξαιτίας ανησυχίας για την ασφάλεια του εφοδιασμού για το φυσικό αέριο.

Πηγή: skai.gr