Πιθανά λάθη στον νόμο του παραδέχθηκε ο Παρασκευόπουλος στον ΣΚΑΪ

Στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ιστορίες», και τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη μίλησε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για πρώτη φορά για «πιθανά λάθη» στον νόμο Παρασκευόπουλου.

«Σίγουρα προβληματίζομαι. Μήπως κάποια ρύθμιση δεν ήταν όπως θα έπρεπε, μήπως κάποια κατηγορία που αφαιρέθηκε ήταν περιορισμένη και έπρεπε να ήταν ευρύτερη» σημείωσε ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε: 


- Για τις διατάξεις του Νόμου αποσυμφόρησης των φυλακών: 

Σίγουρα προβληματίζομαι. Μήπως κάποια ρύθμιση δεν ήταν όπως θα έπρεπε, μήπως κάποια κατηγορία που αφαιρέθηκε ήταν περιορισμένη και έπρεπε να ήταν ευρύτερη. Αυτό οπωσδήποτε με προβληματίζει. Αλλά αυτή η απορία μήπως έχω μετανιώσει σε κάτι και αυτή νομίζω ότι συνδέεται με την επικοινωνιακή εικόνα που έχει δημιουργηθεί για τον νόμο Παρασκευόπουλου.

Στις κατηγορίες που υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις έτσι και αλλιώς εκεί μπορεί να έχει γίνει κάποιο λάθος. Περιμένω βέβαια και εγώ να δω την ολοκλήρωση της εικόνας για μπορέσω μετά να αποφανθώ με μεγαλύτερη βεβαιότητα.

- Για τις απειλές που έχει δεχτεί: 

Έχω δεχτεί απειλές και ύβρεις σοβαρές. Ακόμη και για ύβρεις ή απειλές που αφορούν το πρόσωπο των παιδιών μου. Συνήθως οι απειλές είναι ανώνυμες και αυτοί οι οποίοι εκφράζουν απειλές τόσο βαριές φροντίζουν να αποκρύπτουν την ταυτότητα τους για να μην έχουν ποινικές συνέπειες.
Είναι πραγματικά πολύ σοβαρό αλλά νομίζω ότι η χώρα μου παρέχει ασφάλεια, μου παρέχει φύλαξη, μου παρέχει φρουρά, μου παρέχει ασφάλεια. Το κυριότερο θέμα το οποίο υπάρχει είναι να έχουμε μια διαφορετική στάση ως κοινωνία απέναντι στο έγκλημα, να είμαστε αποτελεσματικοί, να το αντιμετωπίζουμε χωρίς να φτάνουμε και σε προσβολές ατομικών δικαιωμάτων.

- Για το εάν ο Νόμος φωτογράφιζε την περίπτωση του Σάββα Ξηρού: 

Αλίμονο αν μία ελληνική κυβέρνηση έφτιαχνε ειδικό νόμο προκειμένου ένας άνθρωπος ο οποίος βαρύνεται με πολύ σοβαρές κατηγορίες να βγει ειδικά αυτός (Σάββας Ξηρός). Προφανώς και ήταν άδικη αυτή η κατηγορία και ότι δεν υπήρχε αυτή η εξατομίκευση που λέτε ότι προέκυψε και από την συνέχεια.

- Για το πεδίο εφαρμογής του Νόμου: 

Και πριν από τον νόμο αυτό είχαμε την έξοδο από την φυλακή ανθρώπων που είχαν κάνει σοβαρά εγκλήματα. Σκεφτείτε ακόμη και για τα ισόβια τα οποία δεν αφορά αυτός ο νόμος υπάρχουν απολύσεις και υπήρχαν απολύσεις ανέκαθεν. Αλλά σε ότι αφορά την συντομότερη απόλυση, δεν αφορά τα ισόβια. Αφορά μόνο πρόσκαιρες ποινές. Αυτό σημαίνει ότι ένας ισοβίτης, αν δεν πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει μια κινητική, μια γενική αναπηρία σε πολύ υψηλό βαθμό, δεν βγαίνει με τον νόμο αυτό. Βγαίνουν μόνο όσοι έχουν πρόσκαιρες ποινές. Επομένως αυτοί που βγαίνουν με το νόμο αυτό, έτσι και αλλιώς κάποτε θα έβγαιναν.
 
Όσο περισσότερο χρόνο μένει στη φυλακή ένας κρατούμενος τόσο αυξάνονται τα ποσοστά της υποτροπής. Δεν έχουμε στη χώρα μας γι’ αυτό έρευνα έχουμε όμως σε άλλες χώρες.
 
Όλοι όσοι απολύθηκαν το 2015 και το 2016 από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο στο εξιτήριο τους αναγράφεται ότι απολύθηκαν με τον νόμο Παρασκευόπουλου. Οπότε είναι εύκολο να φορτώνεις στο νόμο Παρασκευόπουλου την απόλυση, χωρίς όμως ο χρόνος απόλυσης να είναι συντομότερος από αυτόν ο οποίος θα προβλεπόταν με την άλλη νομοθεσία.
 
Πηγή: skai.gr